Varful de feeder

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Ce este varful de feeder

Varful de feeder este partea terminala a lansetei care poarta acelasi nume. Practic, discutam de un element de lungimi reduse si variabile, realizat din carbon sau fibra de sticla. Segmentul este echipat cu inele al caror diametru poate varia in functie de aplicatie sau producator.Detalii despre varful de feeder

Rolul varfului de feeder

Scopul varfului de feeder este acela de a semnaliza trasaturile venite din partea pestilor. In completare, are rolul de a modifica modul in care se va comporta lanseta de feeder atat in lansare, cat si in drill. Varful de feeder este un element important al lansetei fara de care nu se poate pescui. De asemenea, este elementul care dicteaza talia pestilor ce pot fi pescuiti sau distantele la care se poate realiza un pescuit la feeder.Varful de feeder in diferite forme

Tipuri de varfuri de feeder

Exista doua clase mari din punct de vedere al materialelor din care se confectioneaza varful de feeder : fibra de sticla si carbon. In functie de clasa lansetei, aceste varfuri pot varia ca diametru, lungime, numar de inele si portiune de mufare. Sunt gandite pentru a indeplini anumite conditii de pescuit limitate. Ofera suport pescarului de feeder in abordarile dictate de tipologia locului de pescuit sau al speciei de peste vizata. Sau poate amundoua.

Cum alegem varful de feeder

In primul rand, varful de feeder il alegem in functie de pestele tinta. Talia acestuia poate fi un indicator bun, dar nu optim. Modul in care va modifica intregul echipament ca si comportament ( lanseta de feeder parabolica, progresiva ) , ne va ajuta in drill-urile ce vor urma.Varful de feeder de carbon sau fibra de sticla

Daca am setat specia vizata, ramane sa decidem cu ce greutati vom pescui. Suportul pentru nada este fie cosulet, fie momitor din clasa method. Greutatea momitorului se va impune asupra nivelului de rezistenta la tensiuni al unui varf de feeder. Este nevoie de calibrare pentru un pescuit optim in acest sens.

Urmatorul criteriu dupa care ne vom ghida este distanta la care pescuim. Pentru a atinge anumite lungimi, trebuie sa intelegem ca este necesar sa imprimam o forta mai mare in lansare. Varful de feeder va trebui sa poata sustine aceste tensiuni.

Un ultim factor decisiv dar important este tipul apei pe care pescuim. Lac sau curgator. In al doilea caz, trebuie sa gandim ca si forta apei va actiona in mod constant asupra varfului. Ca atare, va trebui sa ne optimizam alegerile facute cand vine vorba de acest element.

Daca te intereseaza pescuitul la feeder, vezi si:

CUM SA FACI UN RIG PENTRU METHOD FEEDER

PREGATIREA NADELOR PENTRU PESCUIT LA METHOD FEEDER

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)