Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Avatul ramane un rapitor dificil de capturat. Te solicita la maxim si uneori peste in sesiunile de pescuit.
Poate fi orice dar numai un peste usor de intuit nu. In perioada calda, avatul este greu de localizat. Un pescuit la avat pe Dunare este totusi aparte. Avand la indemana un intreg labirint sub apa format din copaci, praguri sau dune in cazul Dunarii, este aproape imposibil sa il gasesti. Si daca o faci nu te astepta la nimic concret. Poate fi un exemplar solitar sau poti da lovitura si sa gasesti un banc de pana la 10- 20 de indivizi.
Cuprins
Pescuit la avat pe Dunare – Localizare si comportament
In timpul zilelor toride de vara vei gasi avatul la umbra in zona malurilor in asteptarea pestisorilor rataciti de banc sau furati de curentul apei in camp deschis. Ideale sunt locurile unde gasim copaci cazuti in apa sau denivelari acentuate in conformatia arealului. Avatul va sta la panda si nu isi va trada prezenta decat daca a reperat o tinta care sa merite efortul unui spectacol la suprafta apei. Spectacol pentru noi si agonie pentru prada.
Avatul prefera sa patruleze zona de interes in toata masa apei, schimband extrem de repede adancimea la care cerceteaza locul cu pricina. Isi schimba comportamentul la secunda. Este un peste imprevizibil.
Zonele din gurile de varsare ale afluentilor sunt printre cele mai bune pentru avat. In perioada verii, multi pestisori sunt “rapiti” de curentii circulari care se pot forma si locul devine astfel un altar de sacrificiu. Avatul este calaul suprem.
Pescuit la avat pe Dunare – Naluci dedicate
Avatul este de departe unul dintre cei mai rapizi rapitori. Nu face rabat de la viteza atunci cand lanseaza un atac. Odata cu viteza, si forta etalata este de o brutalitate rara. Este fascinant sa urmaresti avatul in evolutia unui atac la suprafata apei.
Acest comportament il tradeza si ofera indici despre nalucile ce trebuiesc folosite in pescuitul la avat.
Pentru a creiona tipologia nalucii, este necesar sa asezam pe hartie cateva din manifesatarile de comportament ale acestui pradator.
Rapid, brutal, camuflat, imprevizibil. Toate aceste date dau nastere clasei de naluci.
Avatul-Forma nalucii
Nu orice naluca poate evolua rapid in curentul apei . Forma trebuie ajustata. Peretii laterali sunt netezi pentru a strapunge curentii apei. Naluca pentru avat este ingusta pentru a optimiza evolutia din punct de vedere hidrodinamic.
Avatul-Lungimea nalucii
Lungimea nalucii pentru avat poate varia de la 5 pana la 9 centimetri. In functie de cate de mare este avatul cantonat pe o zona, apelam la dimensiuni care sa poata simula cat mai aproape de realitate un peste prada. Pot fi naluci de 9 centimetri si de numai 9 grame. Pot fi naluci de 9 centimetri si de 20 de grame . Lungimea si greutatea se aleg in functie de viteza apei si dimensiunea exemplarelor prezente.
Nu este gresit sa abordam o partida la avati de talie medie cu naluci de 5 centimetri. Daca evolueaza bine in masa apei , oferind stabilitate este perfect.
Greutatea nalucii
Forta apei in deplasare este o problema pentru orice naluca, fie si ingusta. Pentru a se pozitiona bine in pelicula de apa stabilita este necesar sa compensam lipsa de stabilitate prin greutate. In functie de viteza apei, naluca pentru avat poate avea diferite greutati.
Variaza de la 7 grame pana la 20 , chiar 35 de grame daca avatul este localizat in zone cu anafoare puternice. Aceste greutati sunt menite sa ofere stabilitate in masa apei pentru o evolutie constanta intr-un anumit palier de adancime .
Tiparul evolutiei nalucii
Daca naluca pentru avat este ingusta, scurta sau lunga si grea, inseamna ca multe posibilitati de evolutie nu avem. Trebuie sa stim la ce renuntam si ce urmarim sa castigam.
Este clar ca utilizarea voblerelor la avat are la baza doar miscari limitate . Aici ne bazam si pe culorile acestei clase de naluci. Prima conditie este sa luceasca. Reflexiile razelor soarelui pot trada prezenta nalucii in evolutie si astfel avem sansa sa starnim un atac. De mentionat este ca la avat evolutia liniara la o anumita adancime va da randament.
Nalucile al caror corp este realizat din lest si sunt vopsite nu se pot bucura de aceleasi avantaje ca un vobler. Partea terminala este realizata dintr-o sarma cu rol suport pentru o paleta asemeni linguritelor rotative.
Daca un vobler va avea dificultati in pozitionare dar va genera miscari cat mai apropiate de realitate, nalucile lestate cu paleta in zona terminala ofera posibilitatea de a explora mai multe adancimi la care putem tinti un avat.
Pescuit la avat pe Dunare – Perioada optima
In pescuitul pe canicula la avat, cel mai productiv interval orar este inainte de rasarit si la apusul soarelui. Pe timpul zilei daca intamplator se inoreaza, sansele cresc considerabil. Nici briza nu strica. Se bazeaza foarte mult pe elemental surpriza. Se simte comfortabil pandind din umbra, avand in fata un camp visual generos. Astfel isi repereaza tinta cu usurinta. Un peste prada dezorientat care sclipeste in apa este invitatie clara la masa pentru avat.
Daca te intereseaza pescuitul la avat vezi si :
PESCUITUL, DUNAREA SI AVATUL
SPRO ASP SPEED – SPINNERTAIL PENTRU AVAT
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024