Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Pescuitul la stiuca este in plin sezon. Goana dupa acest pradator a inceput. Trusele de rapitor sunt din ce in ce mai pline cu naluci dedicate stiucii. Fie ca vorbim de naluci soft sau naluci hard, naluci reactive sau naluci metalice, toate sunt lansate la apa in asteptarea atacului.
Stiuca poate fi gasita in multe lacuri si cursuri de apa. Daca va pregatiti de o incursiune in pescuitul stiucii, atunci trebuie sa va pregatiti trusa de naluci corespunzator.
Este un rapitor imprevizibil. De multe ori va sta la panda in ape mici in zona malului. Ai toate sansele ca atunci cand te apropii de luciul apei sa iti “ tasneasca “ de sub picioare, speriata.
In majoritatea cazurilor, stiuca va sta in locuri cu ape mici unde abunda vegetatia. O putem gasi si prin marginile de stuf daca lacul tinta are astfel de zone. Dunele de nisip din balastiere sunt un alt punct de interes pentru pescari.
Nimic nu este la intamplare cand vine vorba de stiuca. Pescuitul stiucii este o arta.
In apele mici, sunt cateva naluci care pot fi evoluate optim.
Cuprins
Naluci optime in pescuitul stiucii in ape mici
Spinnerbait-ul in pescuitul stiucii
Este o naluca des utilizata. Poate fi recuperata pe un traseu liniar fara probleme. Isi va mentine cu usurinta palierul de adancime la care veti decide sa o evoluati. Avantajul acestei naluci este ca elementul de atractie principal ( paleta sau paletele din dotare ) vine montat pe suport in partea superioara.
Flash-urile ( sclipirile ) produse in recuperare de acest element sunt un stimul vizual puternic care va fi observant cu usurinta de stiuca chiar si de la distante mari.
Merita cel putin 5 lansari intr-o partida in pescuitul stiucii pe ape mici unde abunda vegetatia.
Glider-ul
Poate cea mai utilizata naluca in pescuitul stiucii, dupa lingura. Vine in patru variante din punct de vedere al zonei unde va fi evoluata. Floating ( pescuitul stiucii la suprafata ), Suspending ( pescuitul stiucii in masa apei ) , Slow Sinking ( pescuitul stiucii in divesre paliere de adancime ) si Sinking ( pescuitul stiucii in zona substratului ).
Aceasta naluca are la baza miscari obtinute prin recuperari scurte si agresive. Neavand o barbeta in partea frontala, in recuperari constante, va inainta descriind o miscare similara cu litera “ S “ . Recuperarile scurte si agresive fac ca naluca sa se opreasca la jumatatea acestei miscari descrise. O jumatate de “ S “ . Este ceea ce se numeste flancare. Aceasta miscare face ca glider-ul sa ramana intr-o pozitie atipica , similara unui peste prada derutat. Atunci se va produce cel mai des si atacul.
Nalucile soft in regim offset in pescuitul stiucii
Sunt o abordare care necesita un nivel de experienta mai mare. Pot fi naluci prinzatoare in multe situatii si pot devansa cele doua modele expuse anterior. Corpul unei naluci de tip shad seamana izbitor cu cel al unui peste. Atat prin forma cat si prin colorit.
Evolutia unei astfel de naluci are si un handicap. Necesita recuperare constanta. Un shad poate fi animat doar in aceasta maniera. Avantajul este ca va fi evoluata cu usurinta si prin cele mai complexe agataturi. Carligul mascat in canalul special permite acest lucru. Stopurile nu sunt eficiente. Gravitatia intervine si trage naluca spre substrat.
Pescuitul stiucii in ape mici ramane unul dintre cele mai spectaculoase. Nu rare sunt momentele cand ai ocazia sa te bucuri de o stiuca care vine “ cu valul in cap “ pentru a da lovitura de gratie nalucii.
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024