Ultima modificare: 26/10/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
In cele ce urmeaza, colegul nostru Radu Dascalescu, surprinde un interviu cu Ciprian Floroiu. Pentru cei ce nu il cunoasteti, este pescar de competitie prezent in fenomenul national atat privat cat si oficial in tehnica method feeder. Este in acelasi timp si omul din spatele 2.20 Baits !
Radu a pregatit cele mai importante cinci intrebari din punctul lui de vedere, care pot ajuta si oferi solutii castigatoare la method feeder pescarilor practicanti ai acestui stil de pescuit.
Cuprins
Solutii castigatoare la method feeder : Nada, Strategia si Distanta
Radu Dascalescu : Ce inseamna pregatirea unei partide de pescuit la method feeder ? Cat reprezinta nada si cat reprezinta strategia ?
Ciprian Floroiu : Pentru mine, pregatirea unei partide sau a unei competiții incepe de acasa. Odata cu adunarea de informații despre locatie (in cazul in care aceasta este una noua) si alegerea echipamentului corespunzător pe care sa il iau cu mine. Nu evit nici pregatirea monturilor adecvate pentru specificul locatiei in cauza.
Nada joaca un rol foarte important. Fara o nada calitativa,optim aleasa pentru specificul locației unde iti desfasori partida de pescuit, nu vei avea niciodata rezultat. Am observat de-a lungul timpului prea mulți pescari care nu aveau prezentari. In momentul in care au schimbat nada cu a vecinului de stand care prindea, au inceput sa inregistreze rezultate.
Este clar ca aici discutam atat de alegerea unei nade calitative cat si de o hidratare corecta. Calitatea se reflecta in aportul proteic in primul rand. Nadele bogate in mix-uri de ingrediente din aceasta clasa sunt apreciate de crapi. In functie de reteta nadei, hidratarea este cea care defineste produsul finit.
O strategie corecta, alaturi de o pregatire temeinica a partidei si cu nada corespunzatoare sunt elementele castigatoare.
Distanta in method feeder
RD : Cat de mult afecteaza distantele mari nada de pe method la impactul cu apa ?
CF : Nu numai distantele pot afecta componenta nadei de pe method. Stilul de lansat in care method-ul la impactul cu apa, intra precum un ,,bolovan”, este o problema care afecteaza nada. Atat groundbait cat si pelete. In primul rand stilul de lansat in care method-ul „atinge” apa fara sa ,,bubuie”, este cheia succesului unei lansari optime.
Ulterior putem rezolva si problema distantei printr-o umectare mai serioasa a nadei! Este nevoie de un amestec cu un grad ridicat de alipire intre particule pentru a face fata impactului cu apa la distantele mai mari.
Riscul apare cand nada este dusa la un nivel de alipire atat de ridicat incat nu se mai descompune odata ajunsa in vad. Granita este sensibila intre umezire corespunzatoare si umezire peste masura. Fara experienta, ai la indemana sita ca solutie salvatoare.
Secretul este ca in urma umezirii, prin sitare sa nu se creeze o „patura” de nada peste ochiuri. Cu alte cuvinte, nada umezita care urmeaza a fi sitata trebuie sa treaca prin acest proces fara sa lase urme pe sita. Daca in urma procesului se formeaza o pelicula de nada pe suprafata ochiurilor, atunci nada are mai multa parte lichida decat are nevoie.
Solutii castigatoare la method feeder : Selectia, Aroma si Culoarea
RD : Sunt peletele mai selective decat nada ?
CF : Sunt cazuri in care, da, pot spune ca am intalnit astfel de situatii unde am reusit sa fac selectia cu pelete. Acestea nu sunt reguli insa. La fel de multe situatii am intalnit cand peletele introduse nu au generat prezentari deloc, ba chiar au taiat vadul.
Peletele sunt o forma de nada de granulatie ridicata. Asta inseamna ca pot fi identificate cu usurinta de crapi. Sunt bombe proteice daca vrei. Discutam exclusiv de cele calitative care au la baza un complex amino proteic ridicat.
Satura pestii si in anumite conditii pot dauna pe vad daca apar in exces. Atentie, in exces ! Acesta este motivul pentru care este bine sa fim pregătiți atat cu nada ,cat si cu pelete si in funcție de cum ,,cere pestele”.
Rolul peletelor in vad este important. Daca nada tine crapii ocupati, trebuie sa privim peletele ca pe niste recompense. Excesul nu inseamna trei sau poate patru momitoare lansate in vad. Excesul pleaca de la cantitati de peste 700 de grame in tehnica method.
Scopul nostru este sa capturam crapi intr-un ritm cat mai bun. Peletele au tendinta de a incetini rata prezentarilor. Insa, da, revenind pe intrebare sunt mai selective. Au tendinta de a oferi capturi mai mari.
Marimea momelii in method feeder
RD : Marimea momelii de carlig impune nivelul de flotabilitate la care trebuie sa apelam – Wafters vs Pop Up mai precis ?
CF : Cu siguranță un pop-up mai mare va avea și o flotabilitate mai ridicata. Sunt insa adeptul momelilor mari de tip wafters, tocmai pentru o prezentare cu un carlig de diametru redus. Pop-up-ul pentru o prezentare cu momeala mai mica pentru aceeasi mecanica a monturii.
Ca sa fiu mai explicit, sunt adeptul pescuitului de finete. Pentru mine in tehnica method, mare inseamna 10 mm. Daca ar fi pop-up, ar fi mult prea mare gradul de flotabilitate. In schimb, un wafters de 10 mm imi permite un spectru larg in abordare si permisivitate in mecanica monturii.
Daca simt ca am nevoie de o prezentare usor mai agresiva, atunci ma bazez pe un pop-up de 6mm sau 8 mm. Baza de plecare este discretia. Carligele mici de 10 sau poate 12 sunt solutii pentru crapii apatici. Daca nu inregistrez trasaturi pe un wafters de 10 mm sau chiar de 8 mm, trec pe un pop-up de 6 mm si in majoritatea cazurilor problema se rezolva.
RD : Ce este mai reprezentativ : culoarea sau aroma momelii de carlig ?
CF : In cele mai multe situatii diferentele pe care le-am sesizat au fost pur si simplu de culoare, forma, flotabilitate si marime. DAR au fost și cateva cazuri în care acelasi tip de wafters cu arome diferite s-a comportat diferit. Doar ca aroma diferit, nu si culoare.
Este dificil de anticipat si de interpretat mecansimul care determina crapii sa tinda catre anumite preferinte. Singura arma a unui pescar in astfel de situatii, ramane diversitatea. Clar ca si aroma conteaza. Uneori intr-o masura ridicata chiar. Este si motivul pentru care in geanta am foarte multe „borcane”.
Cu siguranta fiecare pescar a gasit intr-un moment de impas, intr-un borcanel uitat in geanta, solutia castigatoare!
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024