Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Cuprins
Alegerea unui carlig pentru method feeder
Cand spui carlig pentru method feeder, deschizi un intreg univers de forme, marimi si greutati. Intotdeauna va exista o legatura intre carlig, momeala si peste. Este ecuatia de baza in rezolvarea bazelor acestui stil de pescuit. Nu poti alege un carlig avand in vedere doar specia tinta. Sunt cazuri unde specia vizata raspunde bine la mai multe tpuri de momeli. Anumite carlige pot fi sau nu ( dupa caz) pretabile unor momeli. Aici intervin date precum greutatea sau forma carligului.
Alegerea carligului in functie de specia tinta si talia exemplarelor
A spune ca vei pescui la crap la method feeder este ca si cum ai spune ca vei traversa strada. Nu este o informatie suficienta. Nu traversezi strada pe oriunde si nici in orice conditii. Ai nevoie sa gasesti un semafor, o trecere de pietoni, sa respecti culoarea verde pentru pietoni si sa te mai uiti inca o data sa fi sigur ca ajungi la destinatie si nu la Sf. Petru ( nu uita ca unii “ profesionisti “ trec pe rosu…). La fel este si cu un carlig pentru method feeder.
Daca am decis ca vom pescui la crap, trebuie sa investigam si la ce dimensiune se regasesc in bazinul tinta. Media crapilor rezolva o prima variabila a ecuatiei. Generalizand, carlige de feeder cuprinse intre marimile 12 ( cel mai mic ) si 6 ( cel mai mare ) sunt suficiente. Daca media pestilor este 1.5 Kg ne restrangem conul de selectie intre 10 si 8 ca marimi. Crapii de pana in 1.2 Kg merg in zona 12 si 10. Ce sare de 2 kg ca medie permite 6 si 8. Garantat. Testat. Verificat.
Alegerea carligului in functie de momeala
Clasa de momeli pentru method feeder are doua mari ramuri : momeli feeder de atractie si momeli feeder de nutritie. Pot fi sau nu voluminoase. Diametrul momelilor este o componenta care asigura selectia exemplarelor. Momelile de carlig mai mari ajuta pescarul in selectia pe vad. Daca zona nadita este invadata de o populatie mixta (ca dimensiuni) de pesti, atunci primul lucru la care apelezi este marimea momelii de carlig. Firul de par este un alt element ajutator. Nu este suficient sa te joci cu diametrul momelii de carlig. Trebuie sa o departezi de carlig daca este nevoie. Daca iti propui sa prinzi tot ce trage, atunci scurtezi aceasta distanta.
Alegerea carligului in functie de firul de legatura
Firul cu care legam un carlig pentru method feeder, trebuie sa fie intr-o relatie echilibrata inclusiv cu momeala. La crap spre exemplu, stim ca metoda de hranire are la baza aspiratia. Daca apelam la momeli de atractie ( critic echilibrate, pop up ), atunci ne orientam catre fire textile suple si usoare care sa raspunda imediat la miscarile din apa.
Daca crapii intra pe vad si vor incepe sa inspecteze zona, este important ca la momentul intalnirii momelii de carlig, procesul de aspiratie sa fie unul cat mai natural. Aceasta naturalete o dobandim din calitatile firului cu care legam un carlig pentru method feeder. Aici ne referim la suplete ( moale ), diametrul redus si greutate diminuata.
Daca optam pentru momeli cu roli nutritiv ( pelete gaurite ), atunci avem nevoie sa compensam greutatea usor accentuata a acestor momeli cu “ un strop ” de rezistenta din partea firului de legatura. Fluorocarbon-ul este un fir pretabil acestor momeli. Se compara cu monturile de crap. Carligele care vor da randament ridicat sunt cele cu ochetul spre exterior ( chod ) . Aceste carlige sunt special concepute pentru realizarea unor monturi rigide, gandite sa ofere support adecvat momelilor mai grele.
Marimea unui carlig pentru method feeder
Marimea carligului este importanta. Asa cum am spus, va trebui corelata atat cu momeala ca tipologie cat si cu talia pestilor sau firul cu care vom lega acest auxiliar.
Un carlig pentru method feeder poate imbraca in functie de scenariu, multe “ forme “. Tija mai scurta, cu sau fara barbeta, deschidere generoasa. Este si va ramane cheia care deschide lacatul unei partide reusite.
Fie ca discutam de selectie sau prezentari discrete, algoritmul trebuie pastrat sau calibrat in functie de acesti parametrii. Specia si talia, tipologia momelii si firul cu care vom lega carligele.
Daca te intereseaza pescuitul la feeder, vezi si:
PESCUIT LA FEEDER : CUM ALEGEM VARFUL
PESCUIT LA CRAP LA FEEDER : POZITIONAREA LANSETEI
INTRA SI VEZI FILMUL DESPRE ACEASTA PARTIDA AICI :
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024