pescuit la crap pe lac cu retinere

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Cum am pescuit la crap anul trecut

Chiar daca vremea nu tine inca cu noi sa putem iesi pe malul lacurilor la o partida de pescuit la crap, in asteptarea sezonului, am decis sa fac o retrospectiva a anului 2019. Despre toate partidele de pescuit pe care le-am facut si lacurile unde am pescuit.

pescuit la crap start de sezon
In anul 2019 am avut 7 partide de 24 de ore si 3 de cate 12 ore. Toate partidele au fost facute pe lacul Lupsanu 1. Un lac cu o densitate medie de crap si substrat diversificat. Unele zone sunt cu substrat malos , altele avand nisip. Pescuitul pe acest lac este relativ usor, deoarece pestele iti raspunde atat la apa mica cat si la apa adanca.

pescuit la crap pe apa mica

Startul de sezon pentru 2019 a fost unul cu vreme calda. Apele s-au dezghetat rapid. Inceputul lunii Martie mi-a adus la prima partida pe acest lac rezultate rapide, cu pesti situati intre 1 si 4 kg. Am incheiat sesiunea respectiva cu un total de 10 crapi.
Am apelat la o nada dedicata apelor reci, imbogatita cu CSL. Am pescuit nada celor de la MG Special Carp. Partea lichida, pe langa CSL, a constat si in aditivul MG Carp insecte si libelule.

Start de sezon : pescuit la crap pe apa rece

Primavara devreme nu fac nadire grea ,incercand sa pescuiesc atat la apa adanca cat si la apa mica, ponderat. Digestia crapilor este lenta, apele nu au temperatura optima. Risc prin nadire abundenta sa irosesc material de hranire care nu va avea efectul scontat. Ma axez pe concurenta la hrana mai mult.

pelete pentru pescuit la crap
Pentru pescuitul in apa rece, atunci cand crapul este inca amortit, este mai indicat sa se foloseasca o nada cu un continut mediu daca nu scazut proteic. Nu adaug din belsug faina de peste deoarece crapii nu raspund foarte bine acum din cauza temperaturii apei.

Atunci cand mergi pe un lac care nu este carpodrom, nu incerca sa folosesti o nada cu un continut ridicat de faina de peste. Crapul nu este invatat astfel, fiind obisnuit cu fainuri ce se obtin din macinarea cerealelor. Nici furajarea nu se practica in majoritatea cazurilor. Pestii depind de sursele naturale de hrana din lac si nadele pescarilor.

Cum pescuiesc la crap vara

In schimb, cand apa se incalzeste, partidele mele de pescuit se schimba deoarece intervine nadirea de apel. Pescuiesc vaduri la lungimi diferite. In special vara, pe Lupsanu 1, pescuiesc cu 2 lansete la 60 de metri, iar cu alte 2 la 80 de metri. Nadirea grea o fac dintr-un amestec de porumb fiert, spartura pusa la inmuiat cu 24 de ore inainte, canepa fiarta si boilies cu aromana de porumb.

nada pentr pescuit la crap

Alegerea mea cand vine vorba de momeli de carlig, cand apa este calda, este gama de flotante. Pop up-uri viu colorate , dumbell-uri sau porumbul artificial flotant. In anumite situatii apelez si la porumbul natural uscat sau boilies. Doar uneori. Pentru selectie.


O momeala ce o folosesc doar primavara sunt viermii pusi pe un maggot clips. Am observat ca pestii ( si in mod special crapul ),primavara, sunt atrasi mai mult de momeala vie in defavoarea clasicelor momeli despre care aminteam mai sus.

Monturile mele pentru pescuit la crap

Cat despre riguri si monturi va propun sa folositi montura pe care o cunoasteti si o stapaniti cel mai bine.
Eu unul folosesc o montura de tip “blow back” pentru o combinatie de 2 momeli (fie 2 boabe de porumb flotant, fie un pop-up si un dumbell).

montura pentru pescuit la crap
Apelez la montura tip D-Rig doar atunci cand pescuiesc la un singur pop-up sau un dumbell. Este important daca va propuneti sa incercati noi rig-uri, inainte sa le folositi , sa le testati acasa. Analizati flotabilitatea momelii in raport cu accesoriile. Greutatea carligului, cum il pozitioneaza momeala in zona substratului spre exemplu. Urmariti “ agresivitatea” monturii.

montura sac solubil pescuit la crap
Totodata, cand ajungeti pe malul lacului si ati pus pe firul de par momeala ce doriti sa o atasati la carlig ,verificati-o ,vedeti cum sta in apa! Asa evitati greselile de flotabilitate. Fie se ridica prea mult, sau, de loc.

De fiecare data, fie ca pescuiesc cu momitor ,fie ca pescuiesc cu plumb, atasez monturii un saculet solubil. Asa elimim 2 probleme majore, si anume:
1.In caz ca arunc intr o zona cu substrat malos, evit afundarea rig-ului.
2.Evit incurcarea rigului in lansare.

Strategia mea pentru partide scurte, de 12 ore

Pentru partidele scurte, abordarea a fost una mult mai simpla. In cele 3 partide de pescuit la 12 ore, am abordat tehnica cu momitor si rig scurt .Nada folosita a fost una complexa si bogata. Am apelat atat la granulatie fina ,cat si la particule grosiere (porumb fiert,spartura ,canepa). Folosesc undeva la 1-1,5 kg nada fina. Diferenta pana la 2 kg este mixul de seminte mentionat mai sus. Din acest mix de seminte mai pastrez echivalentul a 10-15 spomb-uri.

Nadirea de apel o fac tot timpul la inceput de partida, pana arunc lansetele la apa. Nu recomand sa se faca o nadire consistenta in astfel de sesiuni deoarece pescuind cu momitor, acesta va fi improspatat la 30 poate 50 de minute. Patul de nada se intretine din momitor.

pescuit la crap cu punga solubila

Doar in cazul in care se pescuieste cu o montura unde este atasat plumb, este indicat sa se faca o nadire mai intense. Cantitatea de nada ce intretine patul de nada este mai mica ,avand doar saculetul solubil aferent atasat.


Pescuind in astfel de partide scurte, pesti au raspuns fie la 10 minute dupa ce am aruncat prima lanseta ,fie dupa doua ore. Totul depinde de cum raspunde crapul si ce apetit are. Importanta este si localizarea, evident!

Abordarea unui lac nou pentru mine

Un lucru la fel de important si de care tinem cont este acela ca atunci cand mergem pe un lac necunoscut, ne informam cat mai bine despre locatie. Cand ati ales standul unde pescuiti tineti cont daca s-a mai pescuit pe el. Intrebati paznicul spre exemplu.

captura pescuit la crap

Motivul este foarte simplu : daca cineva a pescuit acolo fie 12 ore, fie 24, acesta a nadit teoretic o cantitate “x” de material de hranire.

Pestele se poate afla pe zona unde pescuiti. In cazurile acestea, este recomandat sa astepti maxim 2 ore, sa vezi ce raspunsuri primesti. In functie de semnale, urmeaza nadirea grea. Specific acest aspect deoarece observ ca nu foarte multi pescari tin cont de el. Rata de succes a partidei poate depinde si de astfel de informatii.

Acestia sunt pasii care definesc cum pescuiesc eu, cum abordez o partida in fuctie de timpul pe care il petrec pe lac, ce monturi folosesc si cum incerc sa fac un real succes din fiecare iesire la apa.

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)