Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Distantele raman la mare cautare in pescuitul crapului. Inaintasul la crap este un element important. Il putem gasi in doua forme. Multifilament ( fir textil ) sau clasicul monofilament. Intre cele doua forme exista diferente considerabile totusi. Daca punem doua astfel de fire in comparatie, vom observa cu usurinta faptul ca desi au aceeasi putere, apar diferente majore : DIAMETRUL.
De-a lungul anilor, monofilamentul a primit suficiente forme si imbunatatiri. De la clasicul diametru pe un fir a carui forma este constanta, pana la cele conice. De remarcat este ca ultima clasa mentionata vine din pescuitul in disciplina surf.
Cuprins
Cand folosim inaintasul la crap
Orice problema are si un raspuns. In cazul nostru, problema a fost generata de nevoia de distanta. Incapacitatea tehnologica a firelor de a sustine pe diametre reduse socuri puternice a facut posibila aparitia acestui ” element tampon”.
Inaintasul la crap a venit ca raspuns la o problema delicata. Socuri mari si tensiuni uriase la momentul lansarii. Rolul acestuia este strict unul mecanic. Trebuie in mod obligatoriu sa isi faca serviciul in astfel de situatii.
Distantele se pot obtine numai daca utilizam fire de un diametru relativ redus. In mod uzual, plaja de utilizare inregistreaza grosimi ce variaza intre 0.22 mm si 0.25 mm. Orice alt diametru superior, scade considerabil distanta ce se poate atinge in urma lansarii.
Urmariti o emisune dedicata pescuitului la crap la distante mari !
Inaintasul la crap in tehnica lansat
Avand un rol strict mecanic, inaintasul la crap trebuie ales ca atare. Asta inseamna ca prezinta interes relatia dintre putere si diametrul la care este fabricat. Un fir gros , sa spunem 0,50 mm textil, care rezista la un 7.5 Kg forta, este unul prost. Nu slab calitativ, ci PROST !
Decizia are la baza in primul rezistenta si apoi diametrul cand vorbim de alegeri. Ulterior le putem compara.Aceasta modalitate se aplica pentru ambele clase de fire care fac acest serviciu ( monofilament si textil ).Vorbind strict in milimetri, inaintasul in zona de textile se situeaza intre un 0.27 mm si 0.32 mm. 0.35 mm este cam mult totusi.
Luam in calcul si nodul de legatura intre firul principal si inaintasul la crap. Daca avem de lucrat cu diametre relativ mari, atunci nodul va fi unul pronuntat si putem intampina probleme. Poate lua un contact dur cu pastilele inelelor lansetei. Daca inaintasul este relativ gros, atunci firul principal poate fi “sugrumat” destul de mult din cauza tensiunilor aplicate la momentul strangerii nodului.
Tehnica plantat
Tehnica in sine, prin definitie, anuleaza inaintasul la crap. Posibilitatea de a plasa o montura cu ajutorul unei barci sau a unui navomodel, prin traducere libera si logica aplicata, spune ca nu avem motive sa apelam la fire subtiri. Detinem controlul asupra distantei. Nu exista frecare cu aerul, nu exista aerodinamica aici. Doar vasle, ori un motor electric, ori o telecomanda.
In acest sens, diametrul firului principal va creste in functie de necesitati. Prin necesitati intelegem nivelul de complexitate al substratului. Daca avem scoici, daca avem copaci scufundati sau piatra. Toate aceste elemente pot afecta firul. Mai ales daca este subtire.
Odata cu ridicarea diametrului, scade posibilitatea ca firul sa poata fi avariat. In situatii extreme cand lacul este plin de capcane, pe langa un fir gros de 0.40 mm ( care este unul indicat la plantat ), putem suplimenta cu un inaintas de 0.60 mm. Acestea insa sunt cazuri exceptionale.
In concluzie, inaintasul la crap este indicat a fi folosit numai daca situatia o impune. A folosi inaintas pentru siguranta este gresit. Folosim inaintasul la crap doar daca situatia o impune!
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024