Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu
Pescuit recreativ si pescuit sportiv – noul trend…
Mai multi senatori si deputati, reprezentanti ai mai multor partide politice, au inaintat o propunere legislativa al carei scop este acela de a modifica legea pescuitului.
Sub numele de cod : “ B311/2021 “ avem 105 pagini care vor ajunge pe masa alesilor spre analiza.
Din toate modificarile propuse, de interes pentru pescarii sportivi ( inca ne denumim astfel TOTI ), este faptul ca apar noi termeni in ecuatie si separa pescarul amator de pescarul sportiv. Da, ati inteles si ati citit perfect. Se vrea o separare clara intre cele doua. Nici una insa nu va scapa de EXAMINARE sub forma de test grila.
Cuprins
Modificari legislative cu impact asupra pescarului si pescuitului sportiv
Proiectul de lege isi propune o delimitare clara asupra modalitatilor de pescuit ce se pot practica. Ca atare, sunt introdusi termeni exacti si explicati in detaliu.
Vom avea ( daca trece de Senat ) 5 modalitati de pescuit recunoscute pe teritoriul tarii.
Pescuit recreativ
Aceasta ativitate este recunoscuta ca fiind una necomerciala, fiind practicata ca forma de odihna activa si petrecere a timpului liber, cu posibilitatea retinerii capturilor conform legislatiei specifice.
Asadar, orice partida de pescuit in apele libere necontractate ( Dunarea spre exemplu ) cu retinerea capturii, se va numi pescuit recreativ. Pentru a ne gasi in aceasta ipostaza va trebui sa sustinem un examen de tip grila din legislatie siu sa achitam o taxa de examinare pentru inceput
Daca Ion care este un familist convins decide sa isi duca sotia si cei doi copii la pescuit pe malul Dunarii, o va face doar daca are licenta de pescar recreativ. Pentru Ion, pescuitul este o activitate extrem de rara, in lunile de vara si mai mult un prilej de a iesi in mijlocul naturii alaturi de cei dragi.
Ion este pasibil de amenda daca va fi controlat de organele competente. Ion nu va mai pescui decat daca isi dobandeste permisul (este contra cost si acesta!) si licenta ( examen cu taxa). Ion va pleca la munte sau in Grecia, pentru ca este mai simplu.
Pescuit sportiv
Aceasta categorie este dedicata pescarilor care sunt activi in fenomenul competitional ( scopul principal al acestei forme de pescuit ). Presupune prezenta pescarilor la competitii, fara drept de retinere a capturilor ( normal si logic pana aici ). Se recunosc ca fiind competitii, DOAR EVENIMENTELE ORGANIZATE DE UN CLUB DE PESCUIT SPORTIV AUTORIZAT CONFORM LEGII ( alt pas spre normalitate ). Orice alta forma de organizare care nu are in spate o entitate juridica autorizata nu este considerata competitie.
Ion este pescar de competitie. Ii place si merge ori de cate ori are timp si bani. Ion are si permis de pescuit sportiv si licenta. Ion se inscrie la un concurs care are loc peste 2 zile. Un inspector piscicol ( asa se vrea ) ANPA ( probabil ) ajunge pe malul lacului si constata ca organizatorul nu este reprezentant al unui Club autorizat. Ca atare, aceasta activitate este una in afara legii in forma propusa. Ion este pasibil de amenda pentru participare? Ion este pasibil sa isi piarda licenta si permisul ? Ion braconeaza ? Intrebari fara raspuns momentan.
Mai jos in “ noua lege” apare un paragraf care mentioneaza ca “ pescarii recreativi se pot asocia in vederea organizarii unor activitati specifice sau al unor concursuri de pescuit “ ( articolul 38, alineatul 3).
Pescuit familial sau de subzistenta
Aici este descrisa activitatea in sine in mai putin de 50 de cuvinte. Obtinerea de hrana pentru titular si familia sa. Are la baza obligativitatea completarii fisei de captura ce va fi transmisa fie la ANPA, fie la ARBDD ( dupa caz ).
Ion practica pescuit familial. Ion locuieste ORIUNDE ( nu conteaza ). Ion a prins un crap de 12 Kg si este singur la pescuit. Nu mai sunt alti pescari. Oare Ion va completa fisa de captura in primul rand ? Daca o va completa, oare ce va adauga acolo ? Raspunsul va ramane voua si imaginatiei personale.
Pescuit comercial
Nu intra in zona noastra de activitate. Aici apar cifre care reflecta cote de recolta in tone si taxe de licenta pe masura ( discutabil….). Jurnale de bord pentru evidenta capturii ( discutabil si aici ). Pescuitul comercial poate fi practicat atat de persoane fizice ( ???????????) cat si juridice in baza unor autorizatii.
Pescuit stiintific
Aici nu exista limitari nici ca durata, nici ca perioada si nici ca echipament. In numele stiintei, putem “ electrocuta” si “plasui” oriunde pe teritoriul tarii, daca detinem o autorizatie speciala emisa de ANPA si facem dovada proiectului stiintific pentru care desfasuram o astfel de actiune. Nu exista limitari nici la specie, nici la varsta si nici la dimensiune.
Dobandirea dreptului de practicare a pescuitului sportiv sau / si recreativ
Cele doua forme sunt distincte si se pare ca vor avea proceduri diferite. Pescarul recreativ este “o mancare de peste”, in vreme ce “pescarul sportiv” este alta. Permisul de pescuit recreativ ( pentru ca asa se doreste a fi numit ) este un document cu valabilitate temporara ce va putea fi accesat DOAR de DETINATORII de licente de pescuit recreativ.
La polul opus, pescarul sportiv este suficient sa fie inscris intr-un club sportiv si sa detina o legitimatie. Tot in aceeasi lege, mai jos, apare obligativitatea detinerii de licenta si pentru pescarul sportiv. ( HAOS TOTAL )
Licenta de pescuit recreativ
Acest document se poate obtine in urma sustinerii si promovarii unui examen teoretic din legislatia in vigoare. Este un examen de tip grila unde avem nevoie sa raspundem corect la 8 din totalul de 10 intrebari. Examinarea se poate face contra sumei de 100 de lei. Aceasta taxa merge in conturile ANPA.
Baza de examinare va contine 200 de intrebari. Acestea se propune a fi disponibila ( dar nu scrie daca si gratuit…) pe site-ul institutiei. Valabilitatea licentei este de 5 ani de zile. Cand expira, se repeta procedura.
Pretul unui permis de pescuit recreativ
Nu numai licenta de pescuit costa. Si permisul intra la categoria “cheltuieli”. Aflam din articolul 39 despre costurile unui permis de pescuit recreativ. Astfel, pe toate apele naturale, si aici este inclusa si RBDD ( Rezervatia Biosfera Delta Dunarii), costul unui permis variaza dupa cum urmeaza :
Permis valabil o zi calendaristica : 15 lei
Permis valabil 7 de zile calendaristice : 30 lei
Permis valabil 30 de zile calendaristice : 50 lei
Permis valabil 6 luni de zile calendaristice : 100 lei
Permis valabil 1 an de zile calendaristice : 150 lei
Alte informatii despre pescuit recreativ si pescuit sportiv
Se modifica si amenzile. Nu numai ca apar unele noi, dar pentru cele existente cresc cifrele. De asemenea, pescarii sunt obligati sa detina asupra lor saci menajeri pentru a nu lasa deseuri pe malul apei. Acestea este recomandat in proiectul legislativ sa fie transportate fie acasa, fie la primul centru de colectare intalnit pe drum.
Persoanele cu varsta de pana in 14 ani pot practica pescuitul recreativ fara documente NUMAI insotiti de un adult care detine permis si licenta aferenta. Persoanele intre 14 si 18 ani si cele de peste 65 de ani beneficiaza de permis de pescuit recreativ la tarif redus cu 50 % .
Proiectul legislativ il puteti accesa AICI
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024