Ultima modificare: 21/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Cuprins
Ce este somnul
Cand spui somn, spui cel mai vanat peste rapitor din Europa. Este practic un simbol care a creat in jurul lui un adevarat cult. Este un peste rapitor de apa dulce care se raspandeste in Europa Centrala, Europa de Est si Asia de Vest. Este cel mai vanat gratie dimensiunilor impresionante la care ajunge. In medie, exemplarele de referinta ating doi metri lungime. In conditii favorabile, discutam de pesti a caror lungime bifeaza trei metri si 150 de kilograme.
Are un ritm de crestere rapid. In momentul in care a depasit greutatea de 2 kilograme, somnul nu mai are dusmani naturali. Fiind un peste de substrat este greu de sesizat si de atacat de alti pesti rapitori. Cauza principala este dispozitia aparatului vizual pozitionat in partea superioara a capului ( stiuca, salau).
Unde gasim somnul
Cu precadere vom gasi somn pe cursurile inferioare ale marilor fluvii, in zonele de varsare. Cel mai elocvent exemplu este Delta. In Italia , Spania si Franta marile rauri sunt casa unor exemplare de somn de invidiat. Este un rapitor bentonic care prefera apele pline de mal si tulburi.
Simtul vizual nu exceleaza din cauza tipului de areal unde traieste. De asemenea, este un peste nocturn care poate fi zarit uneori la suprafata in cautarea hranei. Simtul tactil este extrem de ascutit. Receptorii chimici “gustativi” sunt de asemenea bine dezvoltati, avand capacitatea sa detecteze in apa de la distante foarte mari o sursa de hrana.
Pescuit la somn
Pescuitul la somn se poate realiza in mai multe moduri. Nu talia exemplarelor dicteaza disciplina de pescuit, ci zona ce urmeaza a fi abordata. Pescuitul la somn se poate realiza atat din barca cat si de pe mal. Tehnicile care pot fi adoptate sunt stationar, spinning si clonc.
Fiecare tehnica in sine a ajutat la implementarea celorlate in pescuitul la somn. De la mal, multe exemplare au fost ratate din varii motive. Pescarii au migrat catre pescuitul din barca, tot in tehnica de asteptare.
Capturi accidentale de specii mai mici, in recuperarea catre mal, au generat atacuri de somn. S-a pus astfel problema de pescuit la somn la spinning. In paralel, tehnica de clonc s-a perfectionat si a aparut ca urmare a comportamentului acestui peste atat in perioada de reproducere cat si in cea de hranire.
Spinning la somn
Tehnica de capturare a somnului cu naluci artificiale este deosebita. Se remarca in primul rand prin dimensiunea anumitor naluci. In majoritatea cazurilor insa, se pot captura exemplare de somn si cu reactive de la 7 la 9 centimetri lungime. Pescuitul la spinning la somn orbiteaza in jurul vibratiei. Acesta este factorul cheie care declanseaza atacul.
Echipament spinning
Trebuie inteles de la inceput somnul din punct de vedere biologic. Corpul este lung iar mare parte ( peste 60 %) este constituit din musculatura pronuntata care formeaza si inotatoarea caudala. Forta in drill este naucitoare. Echipamentul intra in zona de heavy si extra heavy EXCLUSIV !
Fire pescuit
Firele ce se utilizeaza in pescuitul la somn in aceasta disciplina sunt de tip multifilament. Diametrul acestora reflecta in primul rand putere si rezistenta. In mod uzual se folosesc fire din intervalul 0.20 milimetri si pana la 0.30 milimetri ca diametru.
Aici, nu supletea firului este un criteriu de selectie. Rezistenta la abraziune , rezistenta la nod sunt factorii determinanti. Atacul somnului este agresiv asupra nalucii. La contact in urma inteparii, pescarul are nevoie sa se poata baza pe fir. Pompajele generate de peste in aceste prime momente sunt critice prin putere si durata ca intensitate asupra firului de somn.
Lansete pescuit la somn
Lansetele ce se recomanda a fi pescuite la somn la spinning sunt din clasa heavy si extra heavy. Ca actiune sunt minim lansete fast sim erg catre extra fast. Sunt genul de lansete care sunt supuse torturii in timpul unui drill.
Trebuie sa asigure amortizarea socurilor si fluiditate in desfasurarea drill-ului cu un exemplar de somn. Sunt prevazute cu ranforsari in majoritatea cazurilor atat in peretii lansetei cat si pe inele.
Lungimea lansetelor variaza de la 2,40 metri pana la 2,70 metri. Ca puteri de aruncare, discutam de lansete pana in 120 de grame daca situatia impune.
Mulinete pescuit
Principalul obiectiv al mulinetei de spinning la somn este capacitatea ridicata de franare pe care trebuie sa il indeplineasca. Frana trebuie sa “ inghete”. Daca sunt alese corect firul si lanseta, atunci atentia mare vine pe zona de mulineta. Trebuie sa te poti baza pe frana unei mulinete pentru somn.
In general, angrenajele acestor mulinete sunt realizate din materiale cu duritate si rezistenta ridicata. Aceste doua calitati atrag dupa sine o greutate moderata a mulinetelor. Kitt-ul de spinning la somn este in primul rand rezistent. Greutatea ansamblului nici nu ar trebui luata in calcul.
Naluci de somn
Nalucile ce se pot folosi la somn sunt variate. Principalul atribut in aceasta zona este vibratia. Vibratia vine odata cu marimea nalucilor daca ne referim la clasa de softuri. Gruburi si shaduri mari, de peste 12 centimetri asigura o vibratie in evolutie usor detectabila de somn. Culorile nu sunt atat de importante. Terminatia caudalei poate fi de tip virgula ( vezi grubul) sau paleta ( vezi shad-ul). CU cat mai multa apa este dislocate in evolutie, cu atat mai bine sim ai sigur naluca va fi interceptata de un somn.
Voblerele au avantajul constructiv de a genera vibratii mari si impulsuri sesizabile si in dimensiuni mai mici. Atata vreme cat pot fi evoluate in zona substratului si pot produce “galagie”, sunt si vor fi extrem de eficiente. Atat modele cu barbeta cat si modele lipless pot fi folosite in pescuitul somnului la vobler.
Cicadele si spinnertail-urile sunt naluci de nisa. In general se folosesc pe intinsuri si in ape moderate ca adancime. Sunt momente cand somnul iese in ape mai mici si ziua pentru a se hrani.
Sunt cele mai bune perioade in care o cicada sau un spinner tail pot aduce capturi de somn la mal. Sunt naluci bazate exclusive pe vibratie prin modificarea tiparului palierului de apa in care sunt evoluate. Genereaza curenti artificiali si atipici zonei respective. Prin acest mod vor fi detectate de exemplarele de somn si nu altfel.
Stationar la somn
Tehnica presupune lansarea ori pozitionarea ( plantarea ) monturilor in zone unde somnul ar putea sta. Atat la suprafata ( in pescuitul nocturn) cat si pe substrat, tehnica necesita timp de asteptare mare. Nu este genul de pescuit care atrage atentia . Este genul de pescuit care asteapta ca momeala de pe carlig sa fie identificata.
Pescuitul stationar la somn este la fel de consumator de energie ca si spinning-ul. Indiferent ca discutam de abordarea de pe mal sau din barca.
Fire pescuit
Dat fiind faptul ca pescuitul in aceasta maniera nu este unul activ, se pune problema ca pescarul sa stea in repaus. Trasaturile pot veni subit si pot fi agresive.Distantele pescuite in raport cu malul, variaza.
Somnii in urma muscaturii si a intepaturii au tendinta sa paraseasca zona. O fac rapid apeland la musculature din dotare. Firele fiind expuse pe portiuni mai mari fata de spinning, au nevoie de o rezistenta sim ai mare. Drill-urile sunt de durata si in general la distanta considerabila de mal. Ca atare, se folosesc fire cu diametru ridicat, situate intre 0,45 milimetri si pana la 070 milimetri. Evident, discutam de fir textil EXCLUSIV!
Lansete pescuit la somn la stationar
Lansetele ce pot fi folosite in acest stil de pescuit sunt dedicate. Constructorii au inteles nevoile pescarilor si problemele cu care se confrunta in timpul drill-ului.Sunt de lungimi mari, uneori si de 3 metri. Puterea de aruncare este si de pana la 650 de grame. Sunt lansete de stationar pentru somn ranforsate cu Kevlar. Au primit un grip suplimentar gandit sa ofere suport pescarului in timpul drill-ului.
Ideea de baza este sa asigure o lanseta care sa poata oferi pescarului control la distante ( si acesta se obtine prin lungime totala ), rezistenta pentru a face fata energiei si fortei unui somn ( pereti grosi si ranforsari) si ergonomie pentru conservarea energiei pescarului( gripul suplimentar superior).
Mulinete pescuit
Si in acest caz se aplica acelasi concept al mulinetelor ca la spinning. Rezistenta, capacitatea de franare si angrenajele solide si calitative sunt necesare si obligatorii in acelasi timp
Marimea difera, apelandu-se la mulinete de somn cu tamburi intre 8000 si 12000 ca marime etalon. In general sunt imprumutate din pescuitul oceanic , cee a ce le aduce un plus. Etanseitate si rezistenta la actiune coroziva. Un producator consacrat in acest sens este PENN spre exemplu.
De mentionat este ca aceasta clasa de mulinete are capacitatea de a stoca o cantitate mare de fir. Este un avantaj care ofera pescarului posibilitatea de a plasa monturi la distante mai mari si siguranta in drill.
Momeli de somn
Analizand dieta somnului, momeala nu este greu de identificat. In general, tot ce traieste pe substrat si in imediata apropiere face parte din meniul somnului. Discutam de raci, scoici, rame de apa, pesti, broaste. Este un lucru stiut ca in pescuitul la stationar la somn la suprafata, pescarii apeleaza inclusiv la exemplare de pui de pasari de apa. Anumite organe cum ar fi ficatul de porc sau intestinele de gaina sunt apreciate de acest rapitor.
Nici coropisnita sau lipitorile nu sunt excluse. Alaturi de tipari, intra la categoria delicatese pentru somn. Ca o nota finala, somnul nu refuza nimic ce semnaleaza un aport proteic. In Franta, este documentat comportamentul de hranire al acestui rapitor care patruleaza ziua malurile in asteptarea porumbeilor care vin la adapat. Dieta somnului este vasta. Are capacitatea de a vana inclusiv in afara mediului acvatic, in zonele limitrofe acestuia !
Clonc la somn
Stilul de pescuit la somn la clonc este fascinant. Este singura metoda de a captura somn chemandu-l la tine prin intermediul sunetelor. Unealta denumita clonc are radacini adanci in Delta Dunarii. Unele relatari mentioneaza ca aparitia acestei unelte se datoareaza comportamentului somnului in perioada de reproducere. Exemplarele de masculi si de female in aceasta perioada se ridica la suprafata apei unde, cu ajutorul maxilarelor emit sunete cu caracter teritorial. Sunt scurte ca intensitate si joase ca frecventa.
Cloncul a fost conceput sa imite aceste sunete. Are la baza ca mecansim de functionare lovirea apei la un unghi extrem de precis. In urma impactului, o anumite cantitate de aer rezultata in urma dislocarii apei pe portiunea de contact, amplifica sub forma de camera de rezonanta sunetul rezultat.
Fire pescuit
Pescuitul la clonc are si o a doua particularitate. Se practica din barca si in deplasare. Rare sunt momentele in care se pot obtine rezultate pescuind static. Este un pescuit vertical care se desfasoara in masa apei. Firele sunt similare cu cele din pescuitul la stationar atat ca diametru cat si ca propietati.
Asadar, ca o recapitulare, diametre situate intre 0,45 milimetri si 0.70 milimetri. Exclusiv textile cele pentru linia principala. In aceasta tehnica se pot folosi fire inaintas de tip monofilament dedicate. Monturile sunt atipice la fel ca si unele momeli.
Lansete pescuit la somn la clonc
Lansetele pentru clonc la somn sunt caracterizate de lungimi scurte si rezerva mare de putere pe talon. De asemenea in partea superioara, varfurile sunt usor permisive pentru a permite timp somnului sa atace momeala. Acest nivel de flexibilitate ajuta nu numai in sesizarea trasaturii ci si in mentinerea unui contact al carligului in gura somnului.
Pentru mai multe detalii despre pescuitul la somn la clonc, cititi acest ARTICOL!