Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Cuprins
Informatii generale despre cum alegi momeala de pescuit
Momeala de pescuit se alege in functie de specia tinta. Atat pentru pestii pasnici, cat si pentru pestii rapitori, exista o multitudine de momeli. Fiind o varietate mare, este greu sa te decizi cu ce momeli de pescuit sa pleci la drum.
Aceasta varietate se datoreaza producatorilor de momeli care se afla intr-o competitie acerba. Aceste momeli sunt rezultatul testelor facute de pescari de-a lungul timpului. Nu exista o momeala pentru peste universala. O partida de pescuit cu momeli alese incorect se transforma in esec foarte rapid.
Alegerea momelii de pescuit in functie de peste
Fiecare specie de peste are un anumit tipar in ceea ce priveste hrana. Hrana naturala si modul de hranire sunt bazele fundamentale in elaborarea momelilor de pescuit.
In pescuit, exista momeli pentru cele doua ramuri mari prezente : rapitori si pasnici.
Intotdeauna trebuie mentionat ca momeala, va fi aleasa in functie de specia tinta. Atat la rapitor cat si la pasnic, momeala difera si este gandita pentru anumite perioade.
Momeala la crap spre exemplu este diversa. De la nada pentru momitor si pana la ce punem pe carligul de pescuit, avem o multitudine de posibilitati.
Comportamentul pestelui, zona in care traieste, talia acestuia sunt factori determinanti pentru tipul de momeala la care apelam. Cu exceptia unor momeli de carlig artificiale, momeala pentru crap se bazeaza pe ingrediente naturale procesate.
In pescuitul la rapitori, avem de lucrat cu momeli artificiale in 90 % din cazuri. Diferenta de zece procente revine pescuitului cu momeala vie.
Spre exemplu, cea mai folosita momeala la salau este twister-ul. Stilul de pescuit cu aceasta momeala este unul dinamic in care pescarul nu se va plictisi.
Este activ si incitant. O partida de pescuit la salau cu naluci artificiale echivaleaza cu o partida de pescuit la crap de doua zile. Aceeasi energie se consuma. Mai greu pentru pescarul de rapitor totusi. Intr-o singura zi, va schimba de mai multe ori locul, momeala pentru salau, si va pierde energia mai rapid.
Alegerea momelii in functie de locul de pescuit
Locul de pescuit ales este cel care va dicta ce fel de momeli de pescuit vom alege. Avem de-a face cu mai multe tipuri de ape in acest sens: adanci, iazuri, rauri sau canale.
Toti acesti factori se reflecta in comportamentul pestelui atunci cand vorbim de modul de hranire, perioada optima si implicit momeli.
Apele fara curenti spre exemplu vor influenta greutatea momelii de pescuit. Indiferent ca discutam de pasnici sau rapitori, momeala se va comporta diferit fata de o apa unde regasim si un curent.
Adancimea isi va pune amprenta pe culoarea momelii de pescuit. Stimulul vizual poate face diferenta in ambele cazuri ( rapitori si pasnici ) .
Aroma momelii de pescuit se va comporta diferit intr-un lac fata de un canal sau un rau.
Ape fara curenti/statatoare – iaz/lac
Momelile de pescuit pentru lacuri sunt diverse. Sunt gandite sa acopere mai multe nevoi in functie de anumite situatii.
Astfel de ape necesita concentratie si nu neaparat cantitate. Momeli bogate in nutrienti, gandite sa iasa in evidenta prin aromele concentrate care se vor dispersa mai incet in apa, din lipsa unui curent. Pestii le vor identifica mai greu.
Strategia are la baza calitate si concentratie cand vorbim de momeli de pescuit pentru pesti pasnici.
In pescuitul rapitorilor pe lacuri vom apela la momeli de pescuit cu greutati reduse. Trebuie sa imitam cat mai bine evolutia hranei naturale.
Ape cu curenti – canal / rau
Apele curgatoare impun momeli de pescuit dedicate. Curentul apei este principalul criteriu de selectie cand vorbim de momeli. Greutatea unei momeli de pescuit este importanta aici. Trebuie sa sustina viteza de deplasare a apei in anumite cazuri si sa se poata fixa cat mai bine in zona pescuita.
Pentru pestii pasnici, nadele si momelile de pescuit pentru ape curgatoare se modifica usor. Granulatia este mai mare, particulele sunt mai grele pentru a reusi sa traverseze masa apei si sa se fixeze pe vad.
La rapitori, in pescuitul cu naluci artificiale, se va ajusta gramajul pentru a face fata acestor ape repezi.
Alegerea momelii de pescuit in functie de sezonul de pescuit
Cu exceptia prohibitiei, pescuitul in apele noastre se poate practica pe intregul an. Exceptiile vis a vis de specie sunt mentionate in ordinul care reglementeaza in fiecare an ce, unde, cum si cand pescuim.
In functie de anotimpul in care ne aflam, vom apela la anumite momeli de pescuit. Criteriul de selectie are legatura cu temperatura apei, daca suntem la start sau la final de sezon. In perioada caniculara, strategiile de pescuit la crap spre exemplu se desfasoara pe minim 48 de ore si au la baza momeli puternic aromate.
Gandim strategii cu momeli de pescuit bogate in proteine atat la start cat si la final de sezon. Toamna si primavara adica.
Pentru rapitori, nu exista mari modificari cand vorbim de momeli de pescuit. Se jongleaza cu gramajele, diametrul firului si tipologia lansetei.
Alegerea momelii in functie de hrana naturala oferita in lac
Hrana naturala este izvorul de inspiratie pentru toti producatorii de momeli de pescuit.
Tipologia lacului sau a raului unde gasim speciile de pesti tinta, dicteaza modul in care se vor hrani natural si implicit clasa de momeli ce vor fi introduse in areal.
Pentru pestii pasnici, sursele naturale de hrana principale sunt larvele, crustaceele de mici dimensiuni si molustele. Suplimentar, anumite specii de plante vor intra in meniu. Rizomii de stuf sunt la mare cautare daca vorbim de amur si crap spre exemplu.
La rapitor problema se pune sa regasim in trusa de momeli imitatii ale pestilor prada existenti in areal.
Hrana naturala si momeala de peste sunt intr-o stransa legatura. Cea din urma clasa are ca scop suplimentarea necesarului de hrana in aceeasi nota cu ce se gaseste in mod natural in areal. De cele mai multe ori, momelile de pescuit sunt imbogatite pentru a iesi in evidenta extrem de usor.
Tipuri de momeli de pescuit
Clasa de momeli de pescuit este impartita in 3 mari categorii : momeli de pescuit naturale, momeli de pescuit artificiale si momeala vie de pescuit.
Momeala de pescuit naturala
Clasa de momeli naturale are la baza ingrediente cu provenienta animala sau vegetala. Se regaseste sub forma de amestec de fainuri care poarta denumirea generica de nada. Are la baza amestecul a mai multor tipuri de cereale ce pot fi combinate uneori cu fainuri de peste in diferite concentratii si grade de solubilitate.
Momeala de pescuit artificiala
Momelile de pescuit artificiale sunt imitatii ale unor elemente naturale care se regasesc in dieta anumitor specii de pesti. Sunt utile in multe situatii si evoluate. Pun la dispozitie pescarului mai multe avantaje cum ar fi : culori stridente, arome puternice, diferite nivele de flotabilitate. Si asta nu e tot. Rezistenta la uzura pe termen lung.
Momeala de pescuit vie
Momeala vie de pescuit are ca tinta pestii rapitori. Este o clasa de momeli de pescuit ce variaza ca specii in primul rand. De mentionat este ca in lacurile sau cursurile de apa unde vom apela la aceste momeli, este indicat sa folosim NUMAI pestii prada existenti in areal. Sa nu va asteptati sa prindeti un salau cu un carasel in carlig, daca in mod natural, aceasta specie nu salasuieste in apa vizata.
Momeala de pescuit de origine vegetala
Momeala de peste de origine vegetala are la baza fainuri obtinute din cereale. Ingredientele de baza pentru aceasta clasa de momeli de pescuit sunt porumbul, mazarea, cartoful, alunele tigrate, soia sau graul.
Momeala de pescuit de origine animala
Nu sunt multe momeli pe baza exclusiva de origine animala. In realitate este vorba de fainuri obtinute prin procesarea anumitor specii de peste sau de moluste ( kril, larva, sange ). Faina de peste, faina de sange sau faina de krill sunt mai degraba aditivi.
Totusi, in majoritatea cazurilor, concentratia din diferitele retete de nada, fac posibila aparitia unor momeli de pescuit pe baza de faina de peste. Acest ingredient este utilizat din ce in ce mai mult in pescuitul pestilor pasnici de talie mare.
Sfaturi generale
Atunci cand discutam de momeli de pescuit, indiferent ca vorbim de pasnici sau rapitori, vom gasi multe posibilitati. Este important sa tinem cont de anumiti factori inainte sa pregatim o partida de pescuit. Schimbarile climatice bruste pot influenta negativ expeditia.
Pestii sunt sensibili si vor reactiona. In astfel de cazuri orice momeala de peste folosita, nu va da rezultat.
Trebuie corelat anotimpul in care pescuim cu momelile alese. Un aport proteic valoros va fi apreciat de pesti atat la start de sezon cat si inainte de anotimpul rece. Va cauta sa isi refaca sau sa genereze stocuri de energie sub forma de grasime, care il vor ajuta sa parcurga iarna, sau, dupa caz, sa isi refaca stocurile consumate in timpul iernii.
Combinarea momelii in cazul in care nu functioneaza individual
Momelile de pescuit pot fi combinate. Trebuie spus ca tinta unei momeli este sa iasa in evidenta pe patul de nada. Asadar, anumite arome pot fi combinate. Spre exemplu, daca folosim o nada cu aroma de miere, este indicat sa folosim momeli de pescuit impregnate cu aceasta aroma.
Sunt situatii cand un amestec de arome va da randament mai bun. O aroma de fruct amestecata cu una de peste va fi irezistibila. Amestecul nu inseamna doar arome diferite. Cand vorbim de momeli de pescuit, combinatia de arome poate insemna ca una sa fie mai puternica decat cealalta, nu neaparat diferite.
Tineti cont de caracteristicile locului de pescuit
Locul de pescuit va dicta ce fel de momeala de peste vom folosi. Adancimea la care pescuim, temperatura apei si anotimpul sunt indicatori sensibili. Daca bazinul este adanc, atunci in zona substratului apa este mai rece. In aceasta situatie trebuie sa identificam momeli de pescuit dedicate apelor reci.
Daca avem praguri si denivelari si adancimi mici, atunci putem sa ne bazam mai bine pe stimulul vizual prin alegerea unor culori stridente.
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024