Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Cel mai misterios si vechi instrument pescaresc este cloncul in pescuitul la somn. Unealta in sine pare furata din alte vremuri si alte obiceiuri. De-a lungul timpului, omul a inteles si a deslusit o parte din secretele naturii. Cei drept nu foarte usor si cu sacrificii. Tot al omului este darul de a exploata iresponsabil inventiile sale in majoritatea cazurilor. Dar cu bune si cu mai putin bune, aceste unelte fac parte din istoria si evolutia noastra.
Cuprins
Ce este cloncul in pescuitul la somn
Cloncul este un instrument complex care are la baza o tija confectionata din lemn de esenta tare si o cupa in partea terminala. Scopul acestui instrument este de a genera in apa o unda de joasa frecventa, scurta ca durata si intensa ca nivel intr-un ritm repetat, alert. Secventa sonora care se genereaza in acest mod, are capacitatea de a atrage atentia exemplarelor de somn care vor parasi albia apei in care salasuiesc, urcand in straturile superioare ale apei pentru identificarea sursei care cauzeaza sunetele.
Cupa poarta denumirea de “pastila”. Forma acesteia influenteaza perturbatia ( energia mecanica ) propagata in mediul lichid in cazul nostru. Inaltimea undei ( sau frecventa mai precis ) este dictata de pastila care poate fi dreapta, convexa sau concava.
Timbrul unui clonc este unic. Chiar daca pastila este spre exemplu dreapta, diametrul acesteia va defini inaltimea undei in apa. Daca este mai mare vom auzi un sunet infundat. Daca pastila este mai mica, sunetul va urca usor in frecventa.
Doua teorii au stat la baza aparitiei acestei scule de pescuit. Una spune ca pescarii au studiat comportamentul somnului si au ajuns la concluzia ca sunetul produs de clonc imita sunetul pe care femela il genereaza in perioada reproducerii. Lunile Mai si Iunie caracterizeaza perioada de reproducere la aceasta specie.
Alti pescari sustin ca sunetul produs de clonc este similar cu cel pe care exemplarele mai mari de somn le produc noaptea cand urca in ape mici si se hranesc la suprafata. In special, se pot auzi aceste sunete infundate, similare cu cele produse de clonc, in timpul noptilor de vara care anunta furtuni in apropiere.
De la unealta in sine, stilul a preluat denumirea. Pescuitul la somn la clonc.
Cum se foloseste cloncul in pescuitul la somn
Pescuitul la clonc se poate practica EXCLUSIV din barca si pe ape adanci . Se poate pescui atat static cat si in miscare. Exista diferente foarte mari intre cele doua metode. Prima necesita o experienta vasta in practicarea acestui stil de pescuit.
Principiul de baza are ca scop plasarea unor monturi in apa la adancimi variabile, DAR nu limitrofe substratului. Astfel, lanseta pentru clonc in pescuitul somnului este una dedicata. Constructiv si in linii mari este scurta si dotata cu rezerva de putere mare.
Nici mulineta nu este una obisnuita. La fel, trebuie sa detina o forta de franare mare si angrenje interioare rezistente la uzura si la forte mari. Sa nu uitam ca somnul pune la bataie drill-uri lungi si obositoare. Asadar, echipamentul va trebui sa reziste alaturi de pescar.
Conceptul de baza
In urma batailor cu cloncul, undele se propaga cu viteze foarte mari in masa apei spre substrat. Organele senzoriale ale somnului percep anomaliile si vor parasi substratul pentru a inspecta sursa. Isi vor activa toate simturile pentru a identifica cat mai rapid cauza.
Miscarea barcii anima intr-o mica masura monturile lansetelor aflate in asteptare. Atacul inversunat in urma localizarii momelii nu face trimitere la nimic legat de reproducere. O interpretare mai realistica poate fi aceea ca in masa apei ajung resturile prazii unui somn de talie mai mare care s-a hranit in filmul apei.
Nimic nu se pierde in natura. Interesant este ca se pot ridica mai multe exemplare in acealsi timp. Se poate identifica in comportamentul somnului concurenta la hrana. Desi sunt teritoriali, somnii nu manifesta comportament defensiv / agresiv de grup.
Viteza de deplasare este sensibila. Daca barca va glisa prea repede, somnul starnit de clonc nu va tine pasul cu sursa. Viteza mai mica nu va mai anima suficient de bine momelile aflate in apa. Totul tine de conditiile atmosferice ale zilei de pescuit.
O alta particularitate este perioada in care folosim cloncul in pescuitul la somn. Ziua cu precadere. Mai ales pentru pescarii aflati la inceput de drum. Motivele sunt greu de crezut. In pasajul nocturn, somnii se pot ridica aproape de sursa de sunet. Adica la mana, langa barca. Nu vor ezita sa atace. Pot sa apara accidente cu urmari nedorite.
Echipament pentru clonc in pescuitul la somn
Barca este o necesitate in acest stil de pescuit. Motivele au fost expuse mai sus. La fel de important este si sonarul. Tehnologia furnizata de acest instrument usureaza enorm munca pescarului de somn la clonc. Poate savura spectacolul evolutiei unui peste spre montura in direct pe unitatea sonarului.
Il vezi cum se ridica de pe fund, pleaca “ cartus” spre montura si ramane “in contact” cu momeala. Ochii fug de la sonar la varful lansetei in asteptarea trasaturii.
Lanseta si mulineta sunt dedicate acestui stil de pescuit. Se folosesc cu precadere lansete scurte de maxim 2,00 metri. In mod uzual cele de 1,80 de metri sunt cele mai prezente. Mulinetele variaza intre 5000 si 6000 ( clasa de diferentiere dupa marimea tamburului ). Firul principal este unul textil si gros. In pescuitul la somn la clonc, se folosesc fire cu rezistenta ridicata si zero elongatie.
Carligele variaza ca dimensiuni. Aici este mai mult o chestiune de gusturi si nivel de experienta. Cert este ca sunt mari si ascutite si pot stoca cantitati impresionante de momeala. De la rame la scoici, coropisnite, lipitori sau chiar pesti, aceste carlige trebuie sa ofere suport ferm pentru momeala si un contact bun in gura somnului intepat. Se disting usor fiind groase in carne, avand varfuri lungi si ascutite in trei muchii, si in anumite sitiatii fiind imbracte in materiale cu rol de izolare.