Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
In ramura de pescuit stationar putem spune ca isi au casa multe stiluri de pescuit. Numitorul comun este abordarea pestilor cu monturi fine. De la pescuit la feeder, pescuit la match, pescuit la rubeziana sau pescuit la undita, toate aceste stiluri au nevoie de un accesoriu : minciogul.
Chiar daca sunt monturi fine, pestii pot fi mari. Diferentele apar in durata drill-ului, in functie de stilul practicat. Minciogul pentru pescuitul stationar este o necesitate.
Cuprins
Materiale din care este realizat minciogul pentru pescuitul stationar
Avem 2 tipuri de material pentru plasa minciogului. Aceste 2 materiale le vom gasi la toti producatorii prezenti in piata. Minciogul este si ramane poate cel mai important accesoriu in pescuitul stationar. E greu sa manevrezi pestele la mal sau sa il scoti din apa fara acest obiect.
Discutam despre nylon si mesh cauciucat. Fiecare din aceste solutii este dedicata unei anumite specii de peste si talia aferenta. Sunt gandite sa diminueze timpii de receptionare la mal si sa nu ingreuneze procesul in cauza.
Minciogul pentru pesti de talie mica si medie
In pescuitul stationar, speciile de pesti care se afla la cautare mare sunt platica, babusca, carasul si rosioara . Asta cand vorbim de pestii de talie mica si medie. Stilul de pescuit impune in schimb, modul in care vom aborda pestii in zona malului . Folosind monturi fine, distantele de la care se pot receptiona pestii sunt mai mari de 2 metri. Altfel spus, cu cat este mai fina montura, cu atat si coada monciogului va fi mai lunga. Acest lucru inseamna o greutate semnificativa in mana pescarului.
Asta implica ca vom avea nevoie de minciogul cel mai usor cu putinta. Pestii nu sunt foarte mari, dar coada ne va da inapoi. Este asa cum am spus, grea.
Pe langa cadrul minciogului, si plasa are o greutate. La prima vedere esti tentat sa nu bagi in seama acest detaliu. Dar daca il mufezi pe o coada de 4 metri din varii motive ( mal abrupt, inalt, vegetatie, etc ) vei resimti din plin greutatea in cauza.
Recomandat este sa apelam la capetele a caror plasa este din nylon.
Usoare, rezistente, manevrabile. Inclusiv in apele curgatoare.
Minciogul pentru crap in pescuitul stationar
In tehnicile pentru crap, greutatea medie vizata este undeva la 3,5 Kg. Lacurile comerciale sunt populate cu astfel de crapi. Fie ca sunt de consum sau bazine asignate competitiilor, talia optima in pescuitul stationar este cumva stabilita la acest prag.
Sunt pesti corpolenti care au nevoie de spatiu in minciogul nostru. Sunt si bataiosi. O alta problema este cauzata de inotatoarele acestor pesti. De multe ori raman agatati in plasa mionciogului.
Solutia optima este plasa de tip mesh cauciucat. Are multe avantaje. Principalul beneficiu este eliminarea posibilitatii ca pestii sa ramana agatati. Acest lucru se reflecta si asupra carligului, care, de multe ori nu este prieten cu minciogul. Ramane agatat. Greu de scos uneori.
Acelasi mesh ofera un strat de protectie. Nu este aderent, iar mucusul crapilor ramane de data asta la locul lui. Adica pe crap si nu in minciog.
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024