Pescuitul salaului pe ape salbatice

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Salaii nu se prind la intamplare. Fara nici o indoiala. Sunt anumite tipare dupa care te poti ghida in pescuitul salaului. Culorile nalucilor sunt poate cel mai important reper. Dar nu vor face minuni daca nu sunt armate pe greutati corespunzatoare. Cand vorbim de naluci in pescuitul salaului, avem nevoie in trusa de trei lucruri importante : culoare, vibratie si greutate.

De departe, atat in pescuitul bibanului cat si in cel al salaului si de fapt al multor specii de rapitor, verdele glitter a facut ravagii. Este cea mai prinzatoare culoare. Fara nici un dubiu.

Culoarea unei naluci in pescuitul salaului

Asa cum exista un dress code pentru oameni, in pescuitul salaului exista un cod al culorilor. Acesta are la baza nivelul de claritate al apei. Cu cat este mai limpede cu atat culorile nalucilor alese vor fi mai transparente si mai pline de glitter. Acest sclipici are rolul de a genera reflexii. Se intampla acest lucru atunci cand naluca se misca, iar sclipiciul in cauza intalneste razele solare al caror unghi il schimba in apa. Lasa impresia unor solzi dati de gol de lumina.

Pot fi nuante diferite de alb, galben, verde, rosu, albastru. Sunt culori de baza folosite de mai toti producatorii de naluci moi in pescuitul salaului.

In apele tulburi avem nevoie de culori stridente, tipatoare. Atat cat se poate, este necesar sa evidentiem naluca si sa o deosebim de culoarea apei. Este posibil sa apara ca o silueta de nuanta gri, chiar daca guma este portocalie. Excelent ! Gri sa fie decat de loc. A vibra o chestie in apa, nu va fi suficient. Asa ca ne vom multumi si cu un gri spalacit in astfel de conditii.

Vibratia unei naluci in pescuitul salaului

Sunt momente cand in pescuitul salaului ai nevoie de agresivitate. Apelezi la evolutii cu vibratie ridicata. Acest lucru il obtinem de la nalucile in forma de shad si cu o paleta caudala generoasa. Isi fac de cap in apa. Daca sunt salai in zona, atunci cu siguranta vor starni atacuri. Ciocane mai bine zis. Aceste naluci au capacitatea in astfel de momente sa aduca la mal salai de toate dimensiunile. Veti ramane surprinsi sa gasiti in urma drill-ului salai de 30 de centimetri prinsi la gume de 10 centimetri. Cand e rau, nu mai conteaza.

Dar sa nu ne imbatam cu apa rece. Atunci cand astfel de solutii nu dau randament, intram pe zona de finesse. Evolutii discrete pentru acele momente cand salaului ii cade greu la ficat o naluca durdulie. Stiti, acele momente cand e gretos……Pescuitul salaului pe ape adanci

Se pune intrebarea cand sa folosim una si cand sa folosim alta. Raspunsul il va da salaul pe loc. Daca sti ca esti pe un loc productiv unde ai mai prins in trecut, iar naluca nu aduce nici un semnal in lanseta, schimba clasa de gume. Este o mare prostie sa schimbi locul.

Ca sa concluzionam, cand e marait si nu trage nu schimba locul prima data. Decizia inteleapta este sa schimbi evolutia.naluci in pescuitul salaului

Greutatea nalucii

Sunt momente cand ai nevoie pe langa culoare si evolutie si de greutate calibrata. Pescuitul de finete impune acest lucru prin definitie. Dar nu va fi usor sa realizezi daca ce faci este bine si pe placul pestelui. Nu va fi usor sa observi cand ai ajuns pe substrat daca pescuiesti pe 5 grame si o adancime de 3 metri spre exemplu. Este un ansamblu usor care nu te va atentiona in lanseta cand va atinge substratul. Chiar daca jos este tare. De ce ? Simplu. Nu pescuieisti suficient de greu incat sa ai un contact dur si transmisibil cu substratul. Mai degraba, naluca va plana pana in zonta tinta. Va avea o cadere lenta, usoara, cu un impact minim si insesizabil.

Ochii pe fir este solutia in acest caz. Ochii pe fir cat cepele mai exact. Cand naluca va ajunge jos, firul se va inmuia. Este semnul ca faci  ce trebuie. In urma evolutiei, pe final cand naluca va atinge substratul, firul se va inmuia.

Nu mai ramane decat sa mergeti la apa si puneti in aplicare ce credeti ca va ajuta din randurile de mai sus.

Ciocane in lansete va uram !

Daca te intereseaza pescuitul la salau, vezi si:

COMBO DE SALAU : IEFTIN SI MAI MULT DECAT DECENT !

PESCUIT LA SALAU CU 5 NALUCI RECOMANDATE !

PESCUIT LA TWISTER LA SALAU PENTRU INCEPATORI

 

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)