Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Vrei sa faci un pescuit in Dunare. Nu este la fel de usor ca in balti, insa exista o varietate de pesti pe care ii poti pescui.
Cuprins
Informatii generale despre ce pesti poti sa pescuiesti in Dunare
Nu te numesti pescar daca macar o data nu ai fost la pescuit pe Dunare. Este pana la urma provocarea suprema. Este un privilegiu sa avem sansa de a avea acces la un fluviu. Unde mai pui ca este plin de peste.
Toate speciile de pesti de apa dulce cu exceptia unor salmonide ( pastrav, lostrita ), se gasesc in fauna Dunarii.
Pescuitul in Dunare are farmecul lui. Vasta intindere de apa ascunde locuri care favorizeaza prezenta pestilor in zona. In fiecare an, Dunarea modeleaza structura malurilor. Difera de la sezon la sezon. Pestii din Dunare raspund imediat la astfel de modificari de relief.
De cele mai multe ori, locurile de pescuit pe Dunare nu dau randament de la an la an.
Si asta e o problema. E dificil sa te decizi sa pleci la pescuit si sa nu ai certitudinea ca vei prinde ceva.
Sunt totusi cateva solutii pentru a pacali pestii din Dunare. Nu multe, dar utile.
Tipuri de pesti intalniti in Dunare
Din capul locului, va trebui sa te decizi ce specii de peste vizezi. O partida mixta rapitor – stationar nu este indicata. Cele doua specii se comporta diferit si nu convietuiesc in areal atat de usor. Sa nu uitam cu unii ii mananca pe ceilalti.
Cele mai cautate specii de pesti din Dunare raman crapul, salaul, somnul si avatul. Nici carasul nu este iertat.
Pe langa acestia, Dunarea mai este casa platicii, obletilor, rosioarelor, in general albitura.
Fiecare din aceste specii de peste joaca un rol important.
In concluzie, sunt multe specii de pesti din Dunare cu care poti interactiona.
Somn
Poate cel mai cautat dintre toate soiurile de pesti din Dunare. Este stiut ca acest peste poate atinge dimensiuni fabuloase atat ca lungime cat si greutate. Carnea lui este apreciata si este izvorul multor retete din bucataria de specialitate. Pana de somn este o delicatesa.
Un pescuit pe Dunare la somn se poate realiza in doua moduri.
O abordare este cea de pe mal sau din barca in asteptare.
Un alt mod este pescuitul la clonc.
Multi pesti din Dunare fug din calea acestui rapitor.
Localizare
Pe Dunare, nu este un peste usor de localizat. Prefera sa stea la baza copacilor scufundati ori in adanciturile din albia Dunarii. Astfel de zone sunt ferite de curentii puternici ai apei. Este cunoscut faptul ca in anumite perioade din an, are tendinta de a urca la suprafata si a se hrani. Acest comportament a fost vazut pe Dunare numai noaptea.
Adancimile la care poate fi gasit acest peste in Dunare variaza de la 2 metri pana la uneori 10 metri.
Exemplarele de pana in 5 kilograme le vom gasi cu precadere in zona malului unde detectam areal cu structuri pronuntate. Va cauta refugiu printre trunchiurile de copaci de pe fundul Dunarii.
Momeala
Momeala la care se poate prinde somn este variata. De la rame si pana la pestisori sau momeli artificiale, somnul nu va avea inhibitii cand l-ai gasit. Este un peste care se bazeaza exclusiv pe simtul olfactiv si cel tactil. Poate detecta cu usurinta orice anomalie in vibratia naturala a apei. Gratie senzorilor cu care este dotat in zona cavitatii bucale. Mustatile il ajuta nu numai sa localizeze hrana dar sa se si deplaseze.
Perioada optima de pescuit
Somnul este cel mai activ in zilele toride. Cand temperaturile din aer ating pragul de 35 de grade, atunci vei gasi majoritatea pescarilor pe Dunare la clonc. In mijlocul zilei.
La pescuit de pe mal sau din barca pe Dunare, cel mai des, somnul este capturat in a doua parte a zilei. Este un peste nocturn. Devine activ in zonele cu substrat complex. Asta pentru ca in straturile superioare ale apei sta hrana principala. Este formata din pesti cum ar fi : albitura, carasul, platica.
Un pescuit pe Dunare la somn este si ramane dificil. Este nevoie de timp pentru a capata experienta si cunostinte despre zona unde pescuiti. De la adancime si structuri si pana la temperatura apei, acesti factori dicteaza modul in care evoulati in partida de pescuit.
Crap
Daca decideti sa realizati un pescuit la crap in Dunare, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. Nu este cel mai usor peste de capturat. Multi pescari pleaca in expeditii de pescuit in Dunare dupa crap. In majoritatea cazurilor se intorc fara rezultat. Concurenta pe hrana in salbaticie este mare. Pe ape curgatoare, hrana este greu de reperat. Este in continua miscare in cautare de surse noi de hrana. Poate sta pret de cateva zile pe o zona daca a identificat o astfel de sursa . Pana nu o va epuiza, crapul nu se va deplasa.
Localizare
Este un lucru bine stiut ca, pe Dunare,ii place sa stea in cazemate subacvatice. Unde e agatatura mai mare , acolo va sta si el. Crapul in Dunare va sta exclusiv in zona malurilor cu relief si substrat complex. Il putem gasi pe mai multe adancimi in functie de zona pe care pescuiti.
Urca si pe ape de 1,5 metri pentru a se hrani. Pe Dunare, crapul este un peste precaut. Si foarte sperios. Poate fi localizat uneori si pe adancimi de 7 metri. Ziua poate fi gasit in masa apei pe diferite paliere de adancime.
Momeala
Hrana principala in Dunare este formata din scoici, crustacee mici si moluste. Toate aceste vietuitoare se vor gasi cu precadere in zone unde apa este mai linistita si bogata in oxigen. Coloniile de scoici se vor forma pe ramurile copacilor doborati de Dunare. Ei bine, acolo va sta si crapul.
Crapul poate fi prins la o sumedenie de momeli in Dunare. Porumb, mamaliga, boilies, rame sau paine. Practic aici nu exista diferente majore intre momelile pentru lac sau rau cand vine vorba de crap. Este un peste oportunist care nu va spune nu unei surse de proteine si energie. Poate fi o solutie si utilizarea momelilor artificiale dedicate : porum artificial flotant, momeli de tip pop up. Aromele ce pot fi utilizate sunt la fel de multe : miere, capsuna, squid, belachan, porumb, krill, ciocolata, ananas. Sunt doar cateva. Pe rafturile magazinului sunt mult mai multe solutii. Nu ramane decat sa il vizitati.
Perioada optima de pescuit in Dunare
Raspunde bine pe Dunare atat dimineata cat si seara. Uneori, poate fi capturat si pe intreaga zi. Totul tine de localizare. Cel mai bine se hraneste toamna. Este sezonul indicat pentru o partida de pescuit in Dunare la crap. Vara il vom pacali cu precadere dimineata si seara pana la apus. Uneori si noaptea.
Salau de Dunare
Un pescuit la salau de Dunare este un fel de a munci in concediu. Daca pe lacuri este greu de capturat, pe Dunare putem spune ca este o arta. Salaul de Dunare este tinta multor pescari de rapitor. Este unul din pestii din Dunare care se afla la mare cautare. Si are toate motivele.
Ofera drill-uri spectaculoase si partide memorabile.
Un pescuit pe Dunare la salau este mai mult un ritual.
Merita macar o data sa faceti o partida de pescuit la salau aici.
Localizare
Salaul de Dunare va fi usor de gasit. Tinta principala sunt iesirile din anafor, rupturile de mal, copacii cazuti in apa cu o vechime mai mare de 2 ani de zile.
Pragurile agresive ( peretii de mal care coboara de la 2 metri la 5 sau 6 metri ) poti fi zone de interes. Este un peste care nu se sfieste sa stea in curentul apei. Prefera sa stea in agatatura la panda. Poate fi gasit si in zone unde albia este mai domoala, aproape de mal.
Momeala
Salaul de Dunare poate fi capturat cu momeala vie sau artificiala. In majoritatea cazurilor, pescarii prefera nalucile artificiale. Este un stil care nu are cum sa iti displaca.
Presupune si multa munca, dar, satisfactiile sunt pe masura.
Un lucru putin stiut este ca salaul are esofagul ingust. Ca atare, nu poate inghiti orice fel de peste. Hrana principala este formata din doua specii : obletele ( sabioara ) si guvidele. Ocazional nu va spune nu rosioarelor sau caraseilor.
Poate fi prins si la rama ori buchet de viermisori.
Perioada optima de pescuit
Salaul de Dunare se prinde pe intreg sezonul de pescuit, cu exceptia prohibitiei. Iarna ai sansa sa capturezi pesti de talie mare. Este greu sa faci fata unei partide din barca cand afara sunt grade cu minus.
Totusi, in acest anotimp, se pare ca salaul poate fi prins mult mai bine decat vara.
Toamna, cand apele se mai racesc, salaul devine mai activ. Este o perioada comuna cu cea in pescuitul la crap pe Dunare.
Carasul
Carasul este una din acele specii de peste care fac ca pescuitul pe Dunare sa nu fie plictisitor. Bine de stiut ca umbla in bancuri mari. Este un peste tinta pentru somn.
Se regaseste in numar mare pe Dunare. Sunt zone unde se prind exclusive exemplare de 300 de grame minim. Media la care poate fi capturat ramane la 400 de grame totusi. Carasii mari din Dunare sunt greu de gasit. Este un mister inca nedeslusit. In general este un peste care prefera zonele unde curentul apei este domol.
Localizare
Pentru a gasi caraul in Dunare, trebuie sa ne orientam catre doua tipuri de zone. Cel mai des va fi intalnit in portiunile unde raul a sapat in mal si a creat golfuri. Curentul apei se va modifica si nu va mai fi la fel de intens. Daca avem rupturi de mal, atunci va sta alaturi de crap prin radacinile sau crengile copacilor cazuti in apa.
O a doua zona este intinsura. Zonele unde exista adancimi moderate cu nisip pe fund. Ii place sa iasa pe astfel de platouri. Cand ser cantoneaza pe astfel de zone, va veni in grupuri mari. Poate ramane pe loc si cate o saptamana in cautarea hranei.
Momeala
Un pescuit pe Dunare la caras este atractiv. Poate fi capturat la aceleasi momeli la care se prinde si crapul. Asadar, rame, viermisori, porumb de conserva, mamaliga sau uneori boilies-uri de mici dimensiuni.
Nu va ocoli nici momelile de tip pop-up. O aroma care iese in evidenta in pescuitul carasului pe Dunare este usturoiul. Va raspunde bine si la miere, capsuna.
Perioada optima de pescuit
Carasul se prinde bine primavara si toamna. Are tendinta sa migreze pe parcursul verii atat in amonte cat si in aval. Sursele de hrana nu sunt limitate si adopta un comportament nomad. Daca reusiti sa il localizati vara, atunci veti avea parte de o partida memorabilia.
Avat
De departe cel mai spectaculos peste din Dunare. Atunci cand vine vorba de atac. Avatul este un rapitor de seama. Este apreciat pentru atac, agresivitate si forta etalata in drill. Este un peste care nu trebuie sa va scape din palmares.
Dintre toti pestii din Dunare, avatul este cel mai bun cand vine vorba de spectacol. Isi arunca prada in aer, o loveste cu coada si urmareste tinta cu schimbari bruste de directie.
Localizare
Un pescuit pe Dunare la avat nu este atat de dificil pe cat pare. Important este sa monitorizam luciul apei sis a cautam atacurile la suprafata. Poate fi gasit peste tot. In larg, in mal, intre copaci ascuns dar si pe intinsuri. Unde sunt bancuri de pestisori, vei gasi si avati cu siguranta.
Unde sare va trebui sa arunci nalucile imediat. Acolo il poti captura. Este un peste teritorial.
Momeala
Se prinde atat la momeli naturale cat si la artificiale. Pescarii prefera a doua clasa de momeli. Este spectaculos sa starnesti un atac recuperand in viteza o lingura sau un vobler. In pescuitul stationar pe Dunare, il poti pacali cu rame si viermisori.Uneori chiar si cu pestisori vi pe post de momeala.
Perioada optima de pescuit
Toamna este cel mai bine sa mergeti pe Dunare la un pescuit de avat. Hrana principala nu se mai gaseste atat de usor si atunci adopta un comportament de grup. Va umbla in bancuri de indivizi mari pentru a vana.
Daca vara poate fi solitar, toamna ai sansa sa gasesti un banc de pana la 30 de indivizi fara probleme.
Este indicat sa pescuiesti doua perioade din zi. Dimineata inainte de rasarit si seara dupa apus. Aceasta lumina difuza ii ofera un avantaj clar asupra hranei. Nu poate fi detectat usor.
Echipament necesar pentru pescuit in Dunare
Pestii din Dunare se pot pescui in doua moduri : din barca sau de pe mal. Cele doua clase care impart apa Dunarii sunt rapitorii si pestii pasnici.
Pescuitul rapitorilor pe Dunare se realizeaza cu momeli artificiale si lansete de spinning dedicate. Ai posibilitatea sa incerci o varietate mare de astfel de momeli atat de pe mal cat si din barca. Este bine totusi sa apelati la a doua varianta. Asta pentru un acces la mai multe zone cu potential.
Pescuitul stationar, clasic, pe Dunare presupune o lanseta, o mulineta, firul principal, carligul si un plumb pe post de greutate.
Pentru ca Dunarea este plina de curenti puternici, clasa de plumbi pentru pescuit pe Dunare implica forma dedicate si greutate considerabila.
Astfel, apelam la plumbi pentru pescuit in ape curgatoare. Sunt plati pentru a sta lipiti de substrat si a nu fi carati de apa. Sunt grei pentru a ramane ancorati in zona vizata.
Lansetele sunt si ele de putere.
Pescuitul se realizeaza la varf. Pestii vor smuci agresiv de lansete cand vor musca momeala. Nu ramane decat sa urmarim varful lanseteti care va sta pozitionat in sus.
Daca te intereseaza pescuitul pe Dunare, vezi :
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024