Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Cuprins
Un proverb vechi spune ca esentele tari se pastreaza in sticlute mici.
Pregatirea nadei – Sunt de parere ca , in aceasta nota, pestii mici ascund secrete mari.
Totul pleaca de la pregatirea nadei. In multe randuri am sesizat cat de superficial sunt tratati in partide pestii de talie mica. Toti fug de ei, nu primesc atentia cuvenita, desi paradoxal sunt de cele mai multe ori cheia unei partide reusite. Niciodata nu vei putea analiza comportamentul unor pesti pescuiti la distanta asa cum ai ocazia sa o faci langa mal. Poti avea cea mai performanta nada, poti avea cele mai noi auxiliare si echipament. Dar daca nu ai posibilitatea sa studiezi modul in care reactioneaza pestii la prezenta nadei pe vad totul este in zadar. Imi plac extrem de mult partidele tehnice. Pentru mine tehnic inseamna ca specia vizata sa ma puna in dificultate pentru a nu deveni letargic si comod.
Pregatirea nadei – Pescuiesc cu precadere lacuri cu suprafete mari pentru a intra intr-o atmosfera cat mai salbatica cu putinta.
Nu ma dau in vant dupa bazinele unde pestele abunda. Sigur ca sunt partide frumoase dar nu cred ca ma ajuta sa imi dezvolt anumite abilitati care pot face diferente majore atunci cand pestii sunt apatici.Babusca ascunde multe secrete. Pe cat de multe, pe atat de vitale si aplicabile in pescuitul pestilor de talie medie si mare. In cele mai multe cazuri comportamentul acestei specii se aseamana cu cel al crapilor. Greu de crezut dar adevarat.
Se simte comfortabil in bancuri si in imediata apropiere a substratului. In general raspunde la momeli vi, DAR, daca factorii climatici intervin, isi va schimba comportamentul ca atare.
Pregatirea nadei – Babusca nu se arunca cu disperare pe patul de nada.
Etaleaza o retincenta fantastica. Studiaza atent undeva in marginea zonei nadite si trimte “ spioni ” care sa ii asigure nivelul de protectie al bancului, inainte sa pofteasca la masa . Este o tinta preferata a rapitorilor si atunci nu face nimic hazardat.Pentru a genera un scenariu cat mai natural, am dat startul cu numai 4 cupe de nada. A fost nevoie de mai mult de o ora pana la prima trasatura. In tot acest timp a trebuit sa incerc diferite prezentari. De la un plumbaj grupat, la unul etalat pentru a simula o naturalete ridicata a evolutiei momelii spre zona tinta. Nu este tocmai usor de simulat, dar cu perseverenta poti obtine efectul dorit. Se va traduce in peste la capatul liniei. Atunci vei sti ca ai facut totul asa cum trebuie.
Intretinerea vadului este extrem de importanta.
Dupa primii 10 pesti, pot trage un set de concluzii care vor dicta cadenta partidei. Astfel, un bulgare de nada dus din nou in cupa la 10-15 minute a fost cheia partidei. De multe ori, bancul pleaca de pe vad. La prima vedere fara un motiv anume. In realitate, acest comportament tradeaza prezenta pe vad fie a ciprinidelor de talie medie si mare ( si asta este imbucurator ), fie a rapitorilor ( ceva ce nu iti doresti niciodata ) .In astfel de situatii, prefer sa stau pe vad maxim 20 de minute sa insist. Daca nu prind nimic, este clar ca cel mai probabil am in fata bibani, salai, somni sau poate chiar stiuci, in functie de lac.
Timiditatea babustii este vitala pentru un pescar care tinteste sa aduca pe vad pesti mai corpolenti.
Babusca are tendinta sa migreze in masa apei.
Acesta este motivul pentru care nu parasesc vadul. Sondez cu linia diferite adancimi care sa imi confirme daca a urcat intre ape sau daca s-a mutat de pe vad.
Nada este un elemnet cheie in pescuitul la babusca. Inainte de toate trebuie sa va spun ca este selectiva.
Diferitele mixuri pescuite de-a lungul timpului m-au facut sa ajung la o reteta si un producator cu care ma simt bine si in care am incredere ca nu dau gres.
VDE Turbo Classic 2kg si VDE English Bread Crumbs red
Nu e mare, dar sunt suficient de multi pesti care imi intaresc convingerea ca am abordat corect partida. Va propun un scurt material video unde va prezint modul in care imi pregatesc nada.
Despre linie, carlige si plute vom povesti data viitoare.
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024