Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu
Acum, pentru ca vremea ne va tine o perioada buna de timp in casa, am decis sa pregatesc 3 intrebari importante si de actualitate despre pescuitul la feeder. Am incercat sa cuprind ambele stiluri ale acestei discipline: pescuit la method feeder si pescuit la cosulet.
In cele ce urmeaza, va propun un interviu fulger cu Adi Petrisor si Sorin Iovescu ! Trei intrebari importante si definitorii pentru modul in care abordam o partida si modul in care evoluam intr-o partida in pescuitul la feeder.
Cuprins
Este distanta in pescuitul la method feeder o insusire obligatorie ?
Adi Petrisor: Din punctul meu de vedere nici vorba! Pescuitul la method este o tehnica! Atat si nimic mai mult! Ca oricare alt stil de pescuit insa, are secretele si frumusetea lui. Exista si momente cand sigur ca esti nevoit sa pescuiesti la distanta insa, asta face parte din profilul locatiei.
De exemplu, si in tehnica de pescuit la feeder cu cosulet, am avut chiar un campionat mondial unde am fost nevoit sa pescuiesc si in 100 de metri. Aceste detalii fac ca disciplinele si tehnicile aferente fiecarui stil de pescuit sa fie frumoase, fiecare in felul ei.
Din punctul meu de vedere, un concurs unde ar trebui sa pescuiesti peste 110 metri la feeder in general, imi pare mai mult o intrecere in tehnica de lansat. Se transforma totul intr-o competitie de casting. Ghici cum, sau cine da mai departe…
Personal, abordez partidele la feeder intr-o nota tehnica. Nu numai cu “ muschii”, ci si cu mintea. Daca nu lansez de 3 ori in acelasi loc, intru putin in panica. Nu contest insa faptul ca si distantele mari atinse in lansare sunt strategii castigatoare. Pentru cei care le pot atinge, evident.
Sorin Iovescu : Distanța in pescuitul la method feeder este un factor esențial, mai ales atunci cand avem in fața noastra o intindere mare de apa. Ca o paranteza, “pescuitul la distanța implica pe langa un echipament adecvat, și o tehnica de lansare buna”.
Pe lacurile cu intindere mare, mai ales in condiții de presiune, pestele tinde sa se refugieze catre mijlocul acestuia. De cele mai multe ori, aceasta distanța este imposibil de atins, indiferent de echipamentul folosit. Vara, atunci cand peștele cauta hrana, cu siguranța nevoia de a se hrani este mai puternica decat teama. Putem captura cantitați mari de peste, chiar si la mica distanța de mal.
Pe balțile intens pescuite in concursuri la crap, unde cantitatea de nada introdusa in apa este extrem de mare, de cele mai multe ori pestele reacționeaza foarte bine la nadirea masiva. Asociaza zgomotul generat cu servirea mesei.
Dupa parerea mea, pescuitul la distanța este esențial in sezonul rece. Este momentul cand pestele nu se deplaseaza foarte mult pentru a cauta hrana. Suntem nevoiți sa ajungem la el. Am intalnit frecvent situații in care am pescuit cu doua lansete pe distante diferite in perioada rece, iar singurele trasaturi au venit pe lanseta din larg.
Cum vezi carligele barbless in pescuitul la feeder? Le recomanzi sau le eviti ?
Adi Petrisor : Carligele barbless sun carlige normale si bune din punctul meu de vedere. Singura reticenta asupra lor vine din partea celor mai putini experimentati din pacate. In viziunea lor nu concep sa pescuiasca cu un carlig fara contra, deoarece au impresia ca scapa pestii.
E TOTAL GRESIT. Daca ma intrebi pe mine, pescuiesc in proportie de 70 la suta cu astfel de carlige (carlige barbless). Pe apa curgatoare insa, le prefer pe cele cu contra.
Nu este o regula de baza, fiecare cu alegerea lui! Ca un raspuns ferm, DA ,foloseac carligele fara contra, mai ales la tehnica method.
Sorin Iovescu : Carligele barbless, in opinia, mea sunt O INOVATIE în domeniul pescuitului, avand doua roluri extrem de importante:
1. Degorjarea extrem de facila si protejarea gurii pestelui.
2. Inteparea si penetrarea mult mai usoara, reduc considerabil numarul de pești scapati, in ciuda aparențelor utilizarii unor carlige fara barbeta.
In ceea ce privește recomandarea lor, o fac fara nici o ezitare ! Sper ca in cativa ani vor exista și in Romania lacuri C&R care sa încurajeze folosirea acestora !
Aditivii fac diferenta intr-o sesiune de pescuit ?
Adi Petrisor : Are si aditivul in nada rolul lui bine definit. Indulceste apa, modifica valorile ph-ului si dobandim ceea ce se numeste “ atractie rapida “. Insa cel mai important lucru este momentul cand alegi sa pescuiesti cu el. Exista si perioade cand te poate incurca extrem de rau. Mare atentie !
In partidele pe ape curgatoare apelez la aditiv lichid. Pregatesc nada de seara, pentru ca aroma si lichidul in sine sa intre in particule cat mai bine. Va recomand sa procedati la fel in partidele voastre pe rauri !
Un alt lucru la care ar trebui sa fim atenti, atunci cand folosim aditivi, este locul unde pescuim. Ce pesti sunt pe vad, ce dimensiune au si cat de repede vin trasaturile. Fiecare detaliu este important.
Raspuns final : DA, aditivul poate sa faca diferenta uneori !
Sorin Iovescu : Aditivii sunt “momeli de impact” pe care le utilizez cu preponderența pe rauri cu debit mare. In special atunci cand doresc sa atrag atenția asupra vadului nadit intr-o sesiune scurta. Sau in cazul pescuitului pe ape salbatice si adanci, de genul balastirelor.
Rolul lor este acela de a atrage rapid pestele in zona nadita si cred cu tarie ca in cazurile exemplificate mai sus chiar ajuta. Dar ATENTIE mare la cantitea folosita, deoarece supra-aditivarea nadei poate avea efecte negative asupra peștilor, chiar inderpartandu-i! Incercati pe cat puteti sa respectati dozajele recomandate de catre producatori. Fir intins!
Radu Ionut Dascalescu
- Balti de pescuit langa Bucuresti - 18/03/2024
- Barcile gonflabile Kolibri- informatii complete! - 21/02/2024
- Prohibitie Pescuit 2024 – INFORMATII COMPLETE - 22/01/2024