Ultima modificare: 06/10/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu
Cuprins
Toamna la crap cu boilies
Nu este un secret faptul ca toamna, crapul este mult mai activ cand vine vorba de hrana. Nu mai este mofturos cand vine vorba de momeli. Incepe o cursa de anduranta pe care multi pescari nu o inteleg. Este o cursa de supravietuire. Pentru pescari este momentul pentru pescuit la crap cu boilies.
Urmeaza sezonul rece si este obligat sa isi faca depozite de energie sub forma de grasimi. Isi va reduce ritmul metabolic si va intra in ceea ce popular se numeste “hibernare”. Pentru a traversa aceasta perioada va avea nevoie de resurse.
Totusi, o singura momeala il va incita cel mai mult. Contine un complex proteic ridicat sub forma de fainuri si lichide nutritive. Discutam despre tehnica de pescuit la crap cu boilies.
Spre deosebire de solubile ( varianta dedicata partidelor scurte si cu nivel atractiv ridicat), boilies-ul nu este o momeala de crap de viteza. Este o mutare inteligenta care nu aduce rezultate imediat. Este o mutare in anticipare daca vreti.
Boilies-ul nu trebuie vazut ca o momeala “lenesa”. Sigur ca in apa nu se dizolva precum o solubila, nu miroase la fel de puternic si nu inspira nimic. Boilies-ul de nutritie nu este gandit sa impresioneze pescarul, ci pestele.
Pescuit la crap cu boilies de nutritie
Partidele de toamna la crap cu boilies de nutritie sunt de durata. Bilele au nevoie de timp si ajutor pentru a deveni eficiente. Ajutorul nu inseamna neaparat seminte preparate si pelete de diferite tipuri. Solubilele de asemenea, nu sunt tocmai varianta castigatoare. Tot o bila fiarta este raspunsul. O bila care are o baza mai simpla dar care poate fi imbogatita prin hidratare cu lichide de atractie.
Crapii trebuie sa gaseasca pe vad “dovezi” concrete care sa ii determine sa ramana in asteptare. Solubilele se topesc si nu lasa decat urme in apa. Peletele la fel, iar semintele se pot afunda in namol sau pot fi culese de alti pesti mai repede decat de crapi.
O bila fiarta insa, pe un mix simplu dar cu o textura permisiva si permeabila va fi cheia unei partide reusite. Daca bila este mai “ saraca” in compozitie, un lichid nutritiv atractiv ( DIP ) va da un boost in apa acestor momeli. Textura permeabila va face posibila fixarea lichidului nutritiv in straturile superioare ale boilies-ului. Desi va fi o fixare superficiala, va fi suficienta pentru a declansa in apa reactii si semnale crapilor din apropiere.
Boilies de atractie
Un boilies de atractie este gandit pe o mecanica diferita in raport cu un boilies de nutritie. Daca unul este gandit pe hranire, la polul opus avem un compus gandit pe semnalizare.Sunt diferente importante intre hranire si semnalizare. Semnalizarea este un efect dorit de pescarii de crap in partidele scurte. Trebuie sa anunte pestii ca exista “hrana” pe zona. Semnalizarea se bazeaza pe stimularea intr-un ritm accelerat prin introducerea clasei de aditivi in partida de pescuit asupra boilies-urilor. Pot fi si praf si lichizi acesti aditivi.
Avantajul bilelor de atractie este ca prin aditivare, nu necesita cantitati mari in procesul de nadire si activeaza vadul foarte rapid. In schimb, trebuie pastrata o cadenta in intretinerea vadului. Aditivarea este un proces mecanic de adaugare, independent de procesul de fabricare a unui boilies. Efectul aditivarii este scurt ca durata si trebuie intretinut.
Aici apar diferentele intre cele doua clase de boilies. Boilies-ul de nutritie nu isi pierde din valoare in apa, insa va “pleca “ mai greu. Are propietatea de a atrage atentia pestilor de talie mare, gratie elementelor de calitate superioara din care este produs. Boilies-ul de atractie este o varianta “ mai modesta” care face “galagie” in apa si este “ auzit” de orice crap. Nu stie sa selecteze talia exemplarelor, dar asigura o prezenta in numar mare pe zonele nadite.