monturi caras

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Daca privim din prisma taliei si a speciei, o banala partida de pescuit la caras nu presupune multe lucruri. Unii pescari prind bine, altii mai putin. Cand spui monturi caras, te gandesti probabil la o insiruire de carlige in jurul unui momitor pe care atasezi nada.

monturi 2 carlige

 

Exista totusi o serie de monturi de caras care pot face ca partidele sa fie incununate cu rezultate bune. Tine foarte mult de nivelul de cunostinte despre aceasta specie prezenta in aproape toate apele de la noi din tara.

Forma unei monturi de caras

Fie ca are la baza doua sau trei carlige, o astfel de montura are nevoie de ajustari fine si importante. Lungimea forfacului, marimea carligului, diametrul firului folosit la legarea carligului conteaza. Pozitionarea unui forfac langa momitor este la fel de importanta. Prea aproape langa nada nu este bine la fel cum nici prea departe.

 

momitor monturi caras

In general, gasim aceste monturi pentru caras sub forma unui momitor si doua carlige. Momitorul este culisant iar unul din carlige se va regasi pozitionat sub acesta.
Orice alt ansamblu care face trimitere la pescuit caras este fie interzis ( 4 carlige sub denumirea populara de “ bomba” ) fie ineficient ( monturi caras cu 3 carlige ).
Simplitatea unei monturi de caras impune atentie la detalii.

Tipuri de monturi pentru caras

Exista 3 monturi care dau cu adevarat randament ridicat. Sunt concepute pe 2 carlige sau un model pe un singur carlig legat si pozitionat sub momitor.
Dat fiind modul de hranire si tiparul zonelor unde isi petrece timpul, carasul se poate captura daca sunt respectate cateva elemente de natura constructiva pentru monturi.

Monturi caras 2 carlige cu momitor culisant

Aceste monturi au la baza un fir principal pe care se va atasa momitorul. In general, este indicat sa fie un fir mai rigid pentru a se evita incurcarea carligelor legate de acesta.


In general, firul principal al unei monturi pentru caras are o lungime de 25-30 de centimetri si un diametru de 0,25 milimetri. Materialul este nylon, sau fir textil. Cele doua carlige legate sunt pozitionate atat deasupra cat si sub momitor. Maximizeaza sansele unei trasaturi, nestiind din ce parte va veni la nada carasul.

Monturi 2 carlige cu momitor fix

Spre deosebire de montura anterioara, aici momitorul este prevazut cu un ochet in partea superioara. Cele doua carlige legate se pozitioneaza deasupra acestuia. Sunt monturi de caras gandite pentru zone cu substrat malos.

carlige monturi caras

Carligele legate fiind amplasate in partea superioara a monturii, nu vor mai lua contact cu malul in cauza. Cresc astfel sansele unei capturi.

Monturi cu un singura carlig

Poate si cea mai eficienta dintre toate tipurile de monturi pentru caras. Prezenta unui singur carlig inseamna nu sanse mai mici de a captura un peste. Inseamna sanse crescute. Pestii isi vor concentra atentia in doua puncte.

montura caras inline

Momitor si momeala carlig. Un singur carlig. De asemenea, trasaturile pot veni mai rapid.
Spre deosebire de monturile de caras fixe si inline, montura cu un singur carlig este mai eficienta prin cele de mai sus.

Materiale pentru monturi caras

In linii mari, firul principal al monturii va trebui sa fie mai rigid. Se elimina astfel posibilitatea ca forfacul sa se incurce in timpul lansarii.
Firele de legat carlige pentru monturi de caras trebuie sa fie moi si suple dar si reduse in diametru. Aceste calitati le vom intalni exclusive la firele realizate din fibre textile.

fire monturi caras

Carligele la care trebuie sa apelam sunt mici ca dimensiune. Marimi intre 8 si 12 sunt cele mai indicate. Alegem marimea potrivita a unui carlig in realizarea unei monturi de caras in functie de talia pestilor.
Carligele cele mai indicate sunt cele cu tija medie si scurta prevazute cu o deschidere medie in curbura.


Spre deosebire de crap, carasul se hraneste diferit. Nu aspira hrana. Se foloseste de inelul exterior al cavitatii bucale pentru a rupe bucati din momeala. Termenul folosit de pescari este “ ciugulit “.